Skip to content

Så här filtrerar du MAC-adresser för att blockera enheter i ditt nätverk

30 de juli de 2021
174645518 56a6a5745f9b58b7d0e421c4

Om du har ändrat standardlösenordet och SSID på din router har du redan anslutit en bit av säkerhetspusslet som en angripare måste knäcka innan de kan komma in i ditt nätverk. Det finns dock inget behov av att stanna där när du kan vidta ytterligare åtgärder. De flesta trådlösa nätverksroutrar och åtkomstpunkter låter dig filtrera enheter baserat på deras MAC-adress, som är en enhets fysiska adress i nätverket. Om du aktiverar MAC-adressfiltrering får endast enheter med MAC-adresser konfigurerade i den trådlösa routern eller åtkomstpunkten ansluta. MAC-adressen är en unik identifierare för nätverkshårdvara, till exempel trådlösa nätverkskort. Även om det är möjligt att förfalska MAC-adressen så att en angripare kan låtsas vara en auktoriserad användare, kommer ingen avslappnad hacker eller nyfiken snooper att gå så långt, så MAC-filtrering skyddar dig från de flesta användare. Det finns andra typer av filtrering som kan göras på en router som skiljer sig från MAC-filtrering. Till exempel är innehållsfiltrering när du förhindrar att vissa nyckelord eller webbadresser passerar genom nätverket. Instruktionerna i den här artikeln gäller alla versioner av Windows och macOS.

Hur du hittar din MAC-adress i Windows

Denna teknik fungerar i alla versioner av Windows:

 1. Öppna dialogrutan Kör med hjälp av Vinna+R tangentbordsgenväg.

 2. Typ cmd i det lilla fönstret som öppnas för kommandotolken.

 3. Typ ipconfig / all i kommandotolken.

  Kommandotolken i Windows 10 med kommandot ipconfig / all markerat

 4. Tryck Stiga på att skicka kommandot. Du bör se en massa text visas i det fönstret.

  Kommandotolken i Windows 10 med konfigurationstext

 5. Hitta raden märkt Fysisk adress eller fysisk åtkomstadress. Det är MAC-adressen för den adaptern. Om du har mer än en nätverksadapter måste du titta igenom resultaten för att se till att du får MAC-adressen från rätt adapter. Det finns en annan för din trådbundna nätverksadapter och din trådlösa.

  Konfigurera all text i Windows 10 med rubriken Fysisk adress markerad

Så här hittar du MAC-adressen på en Mac

Processen för att hitta MAC-adressen för filtrering på en Mac-stationär eller bärbar dator är något annorlunda. Så här fungerar det.

 1. Välj Systeminställningar under Apple-meny.

  Systeminställningar under en Macs Apple-meny

 2. Klick Nätverk.

  macOS-systeminställningar med nätverksavsnittet markerat

 3. Välj Wi-Fi i den vänstra rutan.

  macOS-nätverksinställningar med Wi-Fi-panelen markerad

 4. Klicka på Avancerad knapp.

  macOS-nätverksinställningar med knappen Avancerad markerad

 5. Din MAC-adress visas bredvid Wi-Fi-adress.

  Wi-Fi-inställningar i macOS med Wi-Fi-adressen (MAC) markerad

Så här filtrerar du MAC-adresser i din router

Se användarhandboken för den trådlösa nätverksroutern eller åtkomstpunkten du använder för att lära dig hur du kommer åt konfigurations- och administrationsskärmarna och aktiverar och konfigurerar MAC-adressfiltrering för att skydda ditt trådlösa nätverk. Om du till exempel har en TP-Link-router kan du följa instruktionerna på deras webbplats för att konfigurera trådlös MAC-adressfiltrering. Vissa NETGEAR-routrar håller inställningen i AVANCERAT> Säkerhet> Åtkomstkontroll skärm. MAC-filtrering på en Comtrend AR-5381u-router görs via Trådlöst> MAC-filter meny som du ser här. För att hitta supportsidorna för din specifika router, gör bara en online-sökning efter märke och modell, något som ”NETGEAR R9000 MAC-filtrering.”