Skip to content

Så här inaktiverar du Windows XP -stänkskärmen med MSConfig

15 de september de 2021
system configuration utility noguiboot windows xp 5a81c23b6edd6500368d73bb

Windows XP -logotypen som visas under startprocessen kallas ”stänkskärmen”. Även om det kan vara trevligt att titta på när Windows startar, tjänar det verkligen inget syfte och kan faktiskt sakta ner din dator något. Inaktivering av denna stänkskärm kan hjälpa Windows att starta upp lite snabbare.

Så här inaktiverar du Windows XP -stänkskärmen

Inaktivera stänkskärmen i Windows XP kan uppnås genom att följa några enkla steg som beskrivs nedan med hjälp av System Configuration Utility (även kallat msconfig) som är inbyggd i Windows XP. Så här använder du msconfig för att inaktivera Windows XP -stänkskärmen:

 1. Öppna Springa dialogrutan genom att klicka på Start och då Springa. Om du inte ser Springa alternativet i Start -menyn, öppna det med Windows Key + R tangentbordskombination.

 2. Typ msconfig i sökrutan och tryck sedan på Stiga på nyckel. Detta kommando kommer att ladda programmet System Configuration Utility. Gör inga ändringar i Systemkonfigurationsverktyg andra än de som vi har beskrivit här. Om du gör det kan det orsaka allvarliga systemproblem eftersom det här verktyget styr ett antal andra startaktiviteter än de som är inblandade i att inaktivera stänkskärmen.

 3. Klicka på BOOT.INI fliken högst upp på Systemkonfigurationsverktyg fönster.

 4. Markera kryssrutan bredvid /NOGUIBOOT och klicka OK. Det här alternativet finns längst ned i fönstret Systemkonfigurationsverktyg i Startalternativ sektion. Se till att du är uppmärksam på vilken kryssruta du aktiverar; det finns flera val i Startalternativ sektion. Du borde faktiskt märka det i textområdet högst upp i Systemkonfigurationsverktyg fönstret, att ”/noguiboot” läggs till i slutet av det nedre kommandot.

 5. Du kommer då att bli ombedd att antingen Omstart, som startar om datorn omedelbart, eller Avsluta utan omstart, som stänger fönstret och låter dig starta om datorn manuellt vid ett senare tillfälle.

 6. Efter omstarten startar datorn upp i Windows XP utan att stänkskärmen visas. Detta kommer att resultera i en något snabbare starttid. Windows XP fortsätter att starta på detta sätt tills Systemkonfigurationsverktyg är konfigurerad för att starta igen normalt.

Tips och mer information

Det finns ytterligare alternativ när du konfigurerar din Windows XP -skärm.

Aktiveras igen under start

För att återaktivera Windows XP-stänkskärmen under start, följ instruktionerna ovan för att öppna System Configuration Utility, men välj den här gången Normal start – ladda alla drivrutiner och tjänster radioknapp i Allmän fliken och klicka OK.

Avsluta meddelandet

Efter att Windows XP startat upp igen efter ändringen av systemkonfigurationsverktyget kommer du att uppmanas att meddela att du har ändrat hur Windows startar. Du kan avsluta det meddelandet; det är bara en uppföljningsavisering som berättar att en ändring har gjorts.

Använd kommandotolken för att öppna Msconfig

Om du föredrar att använda en kommandotolk för att öppna systemkonfigurationsverktyget kan du göra det med starta msconfig kommando. Om du inte vet hur du gör det, se vår guide om hur man öppnar kommandotolken.

Avancerad metod: Använd parametern /noguiboot

En avancerad metod för att inaktivera stänkskärmen i Windows XP som uppnår exakt samma sak som ovanstående steg är att lägga till /noguiboot parameter till filen boot.ini manuellt. I den här skärmdumpen kan du se att den har lagts till i slutet av kommandot även när du använder verktyget System Configuration Utility:

Systemkonfigurationsverktyg i Windows XP med alternativet NOGUIBOOT aktiverat

 1. Öppna filen boot.ini genom att öppna Systemet applet från kontrollpanelen och gå sedan in i Avancerad fliken för att hitta Start och återställning sektion.

 2. Använd inställningar knappen där och sedan Redigera på nästa skärm för att öppna filen boot.ini. Stegen ovan kan ersättas med att öppna boot.ini med en textredigerare. Filen ligger på roten till C kör.

 3. Typ /noguiboot i slutet av den sista raden för att inaktivera stänkskärmen. Till exempel, om den sista raden i din boot.ini -fil läser som ”/noexecute = optin/fastdetect”, skriv ett mellanslag efter ”/fastdetect” och skriv sedan ”/noguiboot.” Slutet av raden kan se ut ungefär så här:

  /noexecute = optin /fastdetect /noguiboot

 4. Slutligen, spara INI -filen och starta om Windows XP för att se att stänkskärmen inte längre visas. För att vända detta steg, ta bort det du just lagt till INI -filen.