Skip to content

Så här låser du ditt tangentbord tillfälligt

18 de september de 2021
gray cat and a pink laptop with a screen of death 1085061206 4edc2dca26994643bcf34342603c4a35

Vad man ska veta

 • Lås ett Windows -tangentbord snabbt genom att skriva Vinn+L. eller CTRL+ALT+Radera.
 • MacBook -användare kan bara stänga locket eller använda Control-Shift-Power att låsa in saker.
 • Tredjepartsalternativ finns också om du inte bryr dig om tillverkarens tillvägagångssätt.

Den här artikeln förklarar hur du låser datorns tangentbord när du inte använder det, inklusive kortkommandon och appar från tredje part.

Så här inaktiverar du ett bärbart tangentbord

Det enklaste sättet att inaktivera ditt tangentbord är genom att låsa datorn eller sätta den i viloläge. På Windows -maskiner finns det flera sätt att göra detta.

 • Vinn+L.
 • CTRL+ALT+Radera
 • Startknapp
 • Stäng locket
 • Använd en skärmsläckare

Den enklaste metoden är tangentbordsgenvägen Win+L. Varje typning som händer efter att du använder den här genvägen tjänar bara till att väcka skärmen. Nästa enklaste är att trycka på CTRL+ALT+Delete. Denna genväg drar upp en meny med ett låsalternativ, samt loggar ut, byter konto och aktivitetshanteraren. För att låsa datorn och spara batterilivslängd, klicka på Start -knappen, sedan på strömbrytaren och välj Viloläge. Tryck på den fysiska strömknappen för att väcka den. Du kan också gå in i viloläge genom att stänga locket till den bärbara datorn. Slutligen kan du använda en skärmsläckare och ställa in den så att när den är inaktiverad visas inloggningsskärmen. Öppna Kontrollpanelen, skriv skärmsläckare, välj ändra skärmsläckare. Välj en skärmsläckare om du inte redan använder en, ange hur lång tid som ska gå innan den slås på och markera rutan bredvid Vid återuppta, visa inloggningsskärmen. Naturligtvis kräver alla dessa metoder att du använder ett unikt och starkt lösenord.

Hur man låser ett MacBook -tangentbord

Det finns liknande alternativ för att låsa en MacBook. De enklaste är:

 • Stäng locket
 • Använd Control-Shift-Power för att låsa din MacBook
 • Använd kommando-alternativ-ström för att sätta din MacBook i viloläge
 • Välj viloläge från Apple -menyn

Precis som på Windows -datorer har Mac -datorer praktiska kortkommandon. Du kan använda kontrollkombinationen Control-Shift-Power för att låsa en MacBook eller Command-Option-Power för att sätta den i MacBook. En annan metod är att klicka på Apple -ikonen i skärmens övre vänstra hörn och sedan sova. Om du stänger locket somnar du också.

Lås ett tangentbord med ett tredjepartsverktyg

Det finns flera verktyg som gör att du kan låsa tangentbordet utan att låsa maskinen eller inaktivera skärmen. På ett sådant alternativ kallas Keyboard Locker, som sammanställdes av How-To Geek-personal från ett AutoHotKey-skript. (AutoHotKey är ett gratis skriptverktyg som används för att automatisera uppgifter i Windows.) När du har installerat Keyboard Locker kan du använda CTRL+ALT+L för att inaktivera tangentbordet. skriv in ordet låsa upp för att återaktivera det. Andra alternativ inkluderar BlueLife KeyFreeze, Keyboard and Mouse Locker och Kid-Key-Lock.