Skip to content

Singapores lab-odlade kött kan ha ett etiskt problem

20 de juli de 2021
Entree Cultured Chicken plate fcba519572414608a537960f9924c801

Viktiga takeaways

  • Singapore har godkänt labodlad kyckling till salu.
  • Labkött odlas i ett serum som härrör från blod från kofoster, även om alternativa djur inte söks.
  • Labkött kan odlas utan djur, men det får inte vara halal, kosher eller vegan.

Singapore är det första landet i världen som godkänner laboratoriekultur till salu. Människor kommer att kunna njuta av kyckling som odlas av San Francisco-baserade Eat Just, i ett laboratorium, utan några faktiska kycklingar inblandade. Emellertid är detta odlade kött fortfarande långt ifrån vegan. Just nu odlas laboratoriekött fortfarande i ett medium som använder fetalt bovint serum (FBS), som kommer från blod från kofoster och skördas från dräktiga kor. Labkött erbjuder en ljus framtid när det gäller utsläpp, djurens välbefinnande och människors hälsa, men etik är fortfarande komplex. ”FBS innehåller en blandning av alla [the] viktigaste typerna av proteiner och tillväxtfaktorer som krävs för cellodling, berättade odlad köttexpert Jordi Morales-Dalmau, projektledare för det tyska bioteknikföretaget OSPIN. Lifewire via snabbmeddelande. ”Eftersom FBS är så mångsidigt och rikt är det mycket svårt att efterlikna i laboratoriet med naturliga eller syntetiska föreningar.”

Brutto medium

Det fostrets bovina serumtillväxtmediet är inte bara grovt (även om djuren som det skördas från troligen behandlas bättre än djur i den konventionella livsmedelskedjan), det är dyrt och naturligtvis kräver det djur. Målet med laboratoriekött är att avskaffa utsläppen från att producera så mycket kött, att göra renare kött utan antibiotika eller bakterier och att konkurrera med riktigt kött till priset. För att göra detta behöver det ett billigt, rikligt alternativ till FBS.

”Det måste bli vanligt för att det ska få störst effekt när det gäller att minska miljöpåverkan och uppnå netto-nollutsläpp”, säger Clare Trippett, chefsteknolog vid Storbritannien-baserade teknikinnovationscenter CPI, till Food Ingredients First. Syftet med KPI: s projekt är att hitta tillväxtmedier baserade på jordbruksindustrins biprodukter. ”Många studier, inklusive startups, utvecklar” enklare ”medier genom att ta bort de minst relevanta komponenterna och / eller fokusera på specifika typer av celler”, säger Morales-Dalmau.

Är det kosher? Halal? Vegan?

I elementär säsong 5, avsnitt 8, undersöker Sherlock och Joan ett mord kopplat till labodlat kött. Spoiler: motivet har att göra med klassificeringen av labkött. Sherlock konsulterar med muslimska och judiska ledare. Om labkött klassas som köttersättning och inte egentlig kött, kan det vara certifierat Kosher eller Halal. Det skulle betyda stora affärer – därav mordet. En berättelse om kött som inte är djur finns i Talmud, men inför kött som skapats av människor och inte av Gud blir saker och ting mer komplicerade. Även med ett icke-djurtillväxtmedium är de ursprungliga köttcellerna som startar kulturen djur. Detta verkar utesluta att fläsk odlas i laboratoriet. ”Eftersom FBS är så mångsidigt och rikt är det mycket svårt att efterlikna i laboratoriet med naturliga eller syntetiska föreningar.” För veganer är frågan enklare, eftersom den endast involverar personlig etik och inte religiös lag. Strängt taget är animaliska produkter inte vegan, men om den enda delen från djuret är cellskrapning som används för att starta kulturen, kanske många annars strikta veganer kommer att låta bli att förlita sig på sin egen etik istället för dogm. Det är ett komplext ämne, men för icke-veganer som inte är föremål för religiös lag, kommer det ner på hållbarhet, brist på pågående djurgrymhet och smak. Då igen, kanske smak kommer inte in i det. Massor av människor är trots allt glada att äta korv och kycklingklumpar.