Skip to content

Skillnaden mellan lokala och Microsoft -konton i Windows

10 de augusti de 2021
GettyImages 6760175001 a6f0a215af0140479f603e6fd62874e2

När du installerar Windows 10 för första gången väljer du mellan att använda ett lokalt eller ett Microsoft -konto. Microsoft -konton är en ny funktion, och Microsoft vill inte att du ska använda ett lokalt konto i Windows 10. Fel val här kan tvinga dig att missa de fantastiska funktionerna som erbjuds av Windows 10.

Vad är ett lokalt konto?

Om du någonsin har loggat in på en hemdator med Windows XP eller Windows 7 har du använt ett lokalt konto. Namnet kan kasta nybörjare, men det är inget annat än ett konto för att få åtkomst till din dator som standardadministratör. Ett lokalt konto fungerar på den specifika datorn och inga andra datorer. Fördelarna med att använda ett lokalt konto inkluderar:

  • Mer säker: Du skapar ett komplext lösenord som fungerar på en dator och ingen annanstans.
  • Privat: Dina inställningar och datoranvändningar överförs inte till fjärrservrar. Allt lagras lokalt på en dator.
  • Internetoberoende: En Microsoft -inloggning kräver en anslutning till internet för att hämta användarinställningar och inställningar; en lokal inloggning kräver ingen internetanslutning.
  • Anpassat inloggningsnamn: Du använder inte din e -postadress som inloggningsnamn, så den visas inte på inloggningsskärmen när skärmen låses.

Välj ett lokalt konto om du vill behålla din upplevelse som på tidigare versioner av Windows. Du loggar in, ändrar dina inställningar, installerar programvara och håller ditt användarområde åtskilt från andra i systemet. Men du kommer att missa en massa funktioner som möjliggörs av Microsoft -konton.

Vad är ett Microsoft -konto?

Ett Microsoft -konto är ett nytt namn på det som brukade kallas Windows Live ID. Om du har använt tjänster som Xbox -nätverket, Hotmail, Outlook.com, OneDrive eller Windows Messenger har du ett Microsoft -konto. Microsoft kombinerade dessa tjänster och gav åtkomst till dem med en enda e -postadress och lösenord. Att ha ett Microsoft -konto innebär att du har lättare åtkomst till alla Microsofts tjänster, men att använda det med Windows 10 ger några fler fördelar.

Tillgång till Windows Store

Genom att logga in på Windows får du tillgång till Windows Store, där du kan ladda ner appar till din Windows -dator. Dessa appar liknar apparna som finns i Google Play Store eller iTunes App Store. Skillnaden är att Windows Store -appar kan användas på en dator. I Windows 10 kan Windows Store -appar användas som vanliga stationära appar. Du hittar tusentals gratisappar i kategorier, inklusive spel, sport, social, underhållning, foto, musik och nyheter. Vissa är betalda appar, men det finns många gratis spel och andra appar tillgängliga.

Gratis molnlagring

Genom att skapa ett Microsoft -konto får du 5 GB lagringsutrymme i molnet, utan kostnad. Denna tjänst, känd som OneDrive, lagrar filer online så att du kan komma åt dem från dina andra enheter. Det är inte bara lättare att komma åt dina data med OneDrive, men med OneDrive kan du också skapa länkar för filer som du vill dela med andra. Allt mottagaren behöver göra är att klicka på länken för att visa din fil – du behöver inte skicka bilagan via e -post. OneDrive har också verktyg för redigering av dina filer med Office Online, en serie förenklade Microsoft Office -program för redigering och skapande av dokument som lagras i OneDrive. Om du bestämmer dig för att inte använda ditt Microsoft -konto med din dator har du fortfarande 5 GB ledigt lagringsutrymme med OneDrive.

Synkronisera dina kontoinställningar

Den kanske mest spännande funktionen i ett Microsoft -konto är att det lagrar dina Windows 10 -kontoinställningar i molnet. När du loggar in på ditt konto på en Windows -dator gäller dina ändringar inställningarna på alla dina Windows -enheter. Med ett Windows 10 -konto kan du synkronisera dina nätverksprofiler, lösenord och Windows Store -appinställningar. Windows 10 gör det också möjligt för dig att dela Wi-Fi-lösenord sömlöst i bakgrunden med dina vänner och kollegor.

Nackdelar med att logga in med ett Microsoft -konto

Några av nackdelarna med att använda ett Microsoft -konto för att logga in på din Windows -dator inkluderar:

  • Hackbar: Microsoft lagrar din kontoinformation på internet, så om någon hackar ditt konto får hackaren åtkomst till din dator och alla Microsoft -tjänster du använder.
  • Internet behövs: Logga in på din dator när du är offline kräver ett extra steg för att bekräfta att du vill använda de senaste sparade inställningarna.
  • Delat lösenord: Om du delar en Microsoft -inloggning med någon har de tillgång till dina Microsoft -tjänster och de kan se all känslig information som lagras där.
  • Mindre integritet: Microsoft sparar dina datorinställningar, datoranvändning, webbplatser du besöker och appar du använder på deras servrar.
  • Synkroniserade inställningar: Inställningar synkroniseras automatiskt på alla enheter som använder ditt Microsoft -konto.
  • Spärrad från alla konton: Att vara utelåst från ditt Microsoft -konto innebär också att du är låst från alla enheter du använder med det kontot. Det tar allt från 10 till 15 minuter att återställa ditt Microsoft -lösenord.

Vilken kontotyp ska du välja?

Ett Microsoft -konto erbjuder många funktioner som ett lokalt konto inte gör, men det betyder inte att ett Microsoft -konto är för alla. Om du inte bryr dig om Windows Store -appar, bara har en dator och inte behöver tillgång till dina data någon annanstans än hemma, fungerar ett lokalt konto bra. Det tar dig in i Windows och ger dig personligt utrymme att ringa ditt eget. Om du är intresserad av att få tillgång till alla funktioner som Windows 10 har att erbjuda behöver du ett Microsoft -konto för att dra full nytta av dem.