Skip to content

Sociala nätverk som betalar användare för innehåll

13 de augusti de 2021
make money online KTSFotos 56b3506b5f9b58def9c97dea

Den välbekanta modellen för en social medieplattform är ett företag som tillhandahåller en applikation för dig att dela information om dig själv och dina intressen med andra. Dessa applikationer är gratis att använda men tjänar pengar genom att sälja information till annonsörer. Många kritiserar den här modellen eftersom du inte får betalt för den ”produkt” du producerar (dvs. informationen du delar). Det är därför en alternativ social nätverksmodell har dykt upp på scenen. Dessa sociala nätverk låter dig tjäna pengar på att skriva för vänner. Till skillnad från vanliga sociala medieplattformar betalar dessa tjänster dig för att skapa innehåll. Här är vad du behöver veta om dem.

Ett nytt paradigm

Webbplatserna erbjuder en ny, social uppfattning om en tidigare generation av ”content farm” -sajter som tillät dig att tjäna pengar genom att blogga och skriva artiklar med fokus på populära sökord på Internetsökan. Första generationens betalinnehållswebbplatser som HubPages fokuserade till stor del på traditionellt textinnehåll som utformats för att indexeras av sökmotorer. Dessa nya betal-per-post-webbplatser liknar sociala nätverk som Facebook mer än traditionella instruktioner, men kärnidén är liknande; webbplatser delar sina annonsintäkter med användare som skapar innehåll genom att skriva textuppdateringar eller lägga upp videor och foton. Normalt skapar du korta inlägg eller visuella uppdateringar för nätverket och marknadsför dem sedan för dina vänner och följare på andra sociala nätverk. Vissa belönar dig också för att du registrerar nya människor. I huvudsak fungerar de flesta av dessa appar som reklambyråer, som säljer annonser för innehållsskapare. De är mellanhänder och varierar mest vad de kompenserar dig för och formlerna de använder för att ställa in betalningar.

The New Age of Content Publishing

Här är en titt på några new-age-innehållspubliceringsplattformar som betalar, tillsammans med en beskrivning av hur författare och videoproducenter kan tjäna pengar på var och en av dessa appar och tjänster:

Tsu

Tsu sociala nätverk lanserades offentligt i oktober 2014 och fick stor uppmärksamhet i media för sin hybridmodell för att dela annonsintäkter med användare. Förutom att ge människor kredit för hur många sidvisningar deras innehåll får, kompenserar Tsu också innehållsskapare för att rekrytera nykomlingar till webbplatsen. Dess intäktsformel för affiliates liknar en pyramid, där människor ”uppströms” från nya rekryter får kompensation, även om de inte direkt rekryterade den nya användaren.

Persona Paper

Persona Paper verkar vara en copycat -tjänst som lanserades 2014 med målet att belöna medlemmar för innehållet de skickar till nätverket genom en andel av webbplatsens annonsintäkter. Personal Papers gränssnitt är ganska enkelt och grovt runt kanterna. Tanken liknar andra, mer genomarbetade nätverk som Tsu som syftar till att kompensera innehållsskapare genom att betala dem. Persona Paper illustrerar de utmaningar du står inför när du försöker bedöma vilka tjänster som är legitima företag och som helt enkelt är programvaruskript som kastas upp på webben utan att nödvändigtvis ha en gedigen affärsplan för att säkerhetskopiera dem. Du skulle vara klokt att söka på internet efter användarrecensioner av alla dessa tjänster innan du investerar mycket tid i att försöka bygga ett nätverk på någon av dem.

Innehållsskapare, var försiktig

Ett antal copycat -tjänster har dykt upp och lovar att betala dig för att skapa innehåll i deras nätverk. Ett exempel är Bitlanders, ett annat socialt nätverk för digital valuta där du tjänar motsvarande bitcoins för att lägga upp innehåll och interagera med andra användares innehåll. Att skapa nya affärsmodeller för intäktsdelning är dock hårt arbete, så du kan förvänta dig att se många fler av dessa sociala nätverk lansera, justera deras programvara och ändra sina affärsmodeller när de experimenterar med nya och olika sätt att kompensera användare. Klagomål från innehållsskapare som inte känner att de får rätt belopp, eller i tid, är också troliga, eftersom nätverk som växer snabbt ofta har svårt att hänga med i den stora volymen nya användare. Många tycker också att logistiken för att göra utbetalningar är svårare än väntat. Det kommer sannolikt att ta tid innan en av dessa sajter hittar rätt formel och tar sig an både användare och annonsörer och utvecklas till en publiceringsplattform med betald innehåll med uthållighet. Fram till dess bör du tänka efter innan du investerar för mycket tid på att skapa originalinnehåll för startups.