Skip to content

Surface Laptop 4 är bra, men i slutändan dömd

30 de juni de 2021
surfacelaptop4Smith 4eeaec1d37304d2ab6e3648c29d948ef

Viktiga takeaways

  • Microsofts Surface Laptop 4 får bra batterilivslängd och prestanda.
  • Men MacBook Air med samma pris är snabbare och håller längre.
  • Apples M1-chip gör värdet på framtida Windows-bärbara datorer tvivelaktiga.

Microsofts Surface Laptop 4 är bland de bästa Windows-bärbara datorerna du kan köpa just nu, men det räcker inte för att spara dem. Jag gav Surface Laptop 4 en stark poäng i min recension för Lifewire. Dess batteritid, prestanda och byggkvalitet är utmärkt, särskilt för en bärbar dator med en 13,5-tums skärm. Den bärbara datorn 4 är perfekt för resor, men tillräckligt kraftfull för att hantera fotoredigering, AI-uppskalning och programmering. Det är en bra bärbar dator i alla fall. Ändå slöjs mitt beröm av en oundviklig nackdel. För alla fördelar kan jag inte rekommendera Surface Laptop 4 över Apples MacBook Air.

Surface Laptop 4 är snabb. MacBook Air är snabbare.

Jag testade Surface Laptop 4 med GeekBench 5-processorns riktmärke. Nybörjarmodellen som jag granskade, driven av en AMD-processor med sex kärnor, fick en poäng på flera kärnor på 5,448. Det är utmärkt! Den nya Surface Laptop 4 på nybörjarnivå är ungefär fyra och en halv gånger snabbare i detta riktmärke än den ursprungliga Surface Laptop-basnivån med en Intel Core m3-7Y30 dual-core-processor, släppt 2017.

Ytbärbar dator 4 stängd på en säng av blommor

Notebookcheck, som granskade en Laptop 4 15-tums med den valfria åtta-kärniga Ryzen 7-processorn, såg en GeekBench 5-flerkärnig poäng på 7156. Det är konkurrenskraftigt med Ryzen 7 2700-processorn i min spel-PC. Det finns bara ett problem: MacBook Air är snabbare. GeekBench 5 visar bas MacBook Air kan besegra den uppgraderade Surface Laptop 4 i både enkla och flerkärniga tester. $ 999 $ MacBook Air drar över $ 999 Surface Laptop 4 jag granskade och översteg dess flerkärniga prestanda med över 35%. Det är en liknande historia inom grafik, där Apples M1-chip rankas över Radeon RX Vega 11, den bästa versionen av Radeon-grafik som finns på AMDs Ryzen-chips.

Apples M1 levererar det bästa från båda världarna

Om MacBook Air är snabbare än Surface Laptop 4 i alla arbetsbelastningar, även vid baspriset $ 999, varför köpa Laptop 4? Tidigare fanns det ett enkelt svar: batteritid. AMD- och Intel-processorer med fler kärnor och högre klockhastigheter skulle använda mer kraft. När jag till exempel granskade Dells 2018 XPS 13 noterade jag att Core i5-modellen varade tre timmar längre än Core i7-varianten i toppklass. Denna kompromiss är fortfarande vanlig i Windows-bärbara datorer. De långsammaste modellerna håller vanligtvis längst på en laddning, medan bärbara datorspel kan förbruka massiva batterier på under tre timmar.

MacBook Air på ett skrivbord

Apples M1 ber inte om kompromiss. Under mina tester varade Surface Laptop 4 inte längre än nio timmar mot en laddning, och sju eller åtta var typiska. Jeremy Laukkonen, som granskade MacBook Air (M1, 2020) för Lifewire, såg 12 timmars uthållighet. För att göra saken värre för Surface fann Max Techs jämförelse av Laptop 4 och MacBook Air att Air har en större prestanda när det gäller batteriström. MacBook Air är också fläktlös, så det är alltid tyst. Surface Laptop 4 är inte högljudd för en Windows-bärbar dator, men den kan göra en racket när den trycks hårt.

Windows är den enda anledningen att köpa en Windows-bärbar dator

Så varför köpa Surface Laptop 4? Det enda bra svaret är Windows. Cirka 75% av alla datorer världen över använder Windows. Det är dock en stor minskning från Windows absoluta dominans vid årtusenskiftet. Och eftersom Windows marknadsandel på skrivbordet har försvagats har MacOS ökat. Windows är fortfarande viktigt, ja, men många kunder är villiga och kan döda det. De gör precis det. Sju av Amazons 25 bästa bästsäljande bärbara datorer är nu M1 MacBook-varianter. Gartners Q1 2021-PC-leveransrapport krediterade Apple en fantastisk 111,5% ökning och steg över Acer för att fånga den fjärde platsen över hela världen.

Windows i sig saknar riktning. Microsoft fortsätter att släppa uppdateringar, men dess försök att lägga till nya funktioner, som Continuum och Windows Mixed Reality, har inte lyckats ta fart. Vissa funktioner, som Cortana, är helt övergivna. Och Apple har precis börjat; nyare, snabbare marker förväntas driva en nydesignad MacBook Pro i slutet av 2021. Detta kommer att döma avancerade Windows-bärbara datorer för att slåss om kunder som, oavsett anledning, inte har något annat val än att hålla fast vid Windows.