Skip to content

Telegrams popularitet förklaras

21 de juni de 2021
GettyImages 958364366 d6b14e0c4bf340fe94f576bceaf6d1f7

Viktiga takeaways

  • Meddelandeprogrammet Telegram klättrar till toppen av nedladdningsdiagrammen.
  • Användare säger att de trycker på appen för att se till att deras meddelanden förblir säkra.
  • Telegram kan vara pochande användare från konkurrerande WhatsApp, som har drabbats av integritetshänsyn.

Meddelandeappen Telegram klättrar till toppen av nedladdningsdiagrammen, tack vare sina integritetsanspråk, säger observatörer. Telegram är nu nummer 1 på en lista över mest nedladdade appar som inte spelas över hela världen, enligt Notebook Check, med hänvisning till data från mobilanalysföretaget Sensor Tower. Appen är också nr 1 på Google Play och nr 4 i Apples App Store. Användare säger att de trycker på appen för att se till att deras meddelanden förblir säkra. ”Telegram är integritetsvänligt”, säger Marie Denis-Massé, grundaren av Women Make, en telegramgrupp med mer än 1 000 kvinnliga grundare och tillverkare, i en e-postintervju. ”De säljer inte annonser och säljer inte dina data. De har också ett alternativ för kryptering från slut till slut, vilket gör det ännu mer respektfullt för din integritet.”

Sekretess rör Rattle Rivals

Sensor Tower sa att Telegram-nedladdningarna har ökat 3,8 gånger från januari 2020, med 63 miljoner förra månaden. De flesta nedladdningarna kom från Indien med 20%, följt av Indonesien med 10%. Telegram kan vara pochande användare från konkurrerande WhatsApp, som har drabbats av integritetshänsyn. WhatsApp började nyligen kräva att användare accepterar en ny integritetspolicy. Den nya policyn tillåter WhatsApp att dela all information som den har om dig med Facebook och dess olika dotterbolag. WhatsApps nya sekretesspolicy fick tydliga tummen ner från inte mindre än teknikmogulen Elon Musk. I en tweet rekommenderade Musk att människor väljer den krypterade meddelandeprogrammet Signal. Twitter-vd Jack Dorsey retweetade sedan Musks kommentar. Några timmar senare twittrade Signal att det arbetade för att hantera en tillströmning av nya användare.

WhatsApp försvarade sin integritetspolicy i ett online-inlägg. ”Vi kan inte se dina personliga meddelanden eller höra dina samtal, och inte heller Facebook: Varken WhatsApp eller Facebook kan läsa dina meddelanden eller höra dina samtal med dina vänner, familj och medarbetare på WhatsApp”, säger företaget. ”Oavsett vad du delar förblir det mellan dig. Det beror på att dina personliga meddelanden skyddas av end-to-end-kryptering. Vi kommer aldrig att försvaga säkerheten och vi märker tydligt varje chatt så att du vet vårt åtagande.”

Välja rätt meddelandetjänst

De bästa alternativen till Telegram, förutsatt att användare inte är intresserade av någon produkt som kommer från Facebook, är Signal och iMessage, sa Sean Herman, grundaren och VD för Kinzoo, en meddelandetjänst för barn, i en e-postintervju. ”Den som överväger Telegram för sina barn bör veta att plattformen inte skyddar barns unika integritetsbehov som krävs av COPPA i USA och GDPR-K i EU,” tillade Herman. ”Kinzoo Messenger är byggt från grunden kring barns integritet och ger föräldrar ett alternativ till Facebook Messenger Kids.” Teknikentusiasten Valentina Lopez sa i en e-postintervju att hon använder Telegram eftersom det ger möjlighet att logga in från flera enheter samtidigt och kunna ta emot meddelanden på alla enheter.

Telegram-logotypen på en smartphone silhuett mot en blå bakgrund.

Hon uppskattar också att Telegrams grupp kan ha högst 200 000 medlemmar. För WhatsApp är 256 den maximala medlemskapaciteten i en grupp. ”Du kan också ladda upp en enda fil med maxstorlek upp till 2 GB på Telegram, medan gränsen för en enda fil på WhatsApp är 100 MB”, sa hon. Medan integritet är en avgörande faktor, sa Denis-Massé också att hon uppskattar många av Telegrams funktioner. Till skillnad från WhatsApp behöver du inte dela ditt telefonnummer, vilket är en betydande fördel när du ingår i stora grupper. ”Telegram är också en bra plattform för att träffa människor genom grupper,” tillade hon. ”De kan stängas såväl som offentliga, och de många inbyggda funktionerna som kom med tiden gjorde det möjligt att hantera ett helt samhälle via appen.” Telegram utgör ett utmärkt alternativ till Signal, sade Joe Sinkwitz, VD för influencer-marknadsföringsnätverket Intellifluence, i en e-postintervju, särskilt för användare som vill ha en säker, privat meddelandeapp som inte ägs av big tech. ”Medan sekretessuppgifterna diskuteras något bland säkerhetsexperter,” tillade han. ”Telegram erbjuder större gruppchattar (upp till 200 000!), Vilket gör det idealiskt för stora organisationer som värdesätter integritet.”