Skip to content

Topp 4 bästa gratis CAD -program för 2021

17 de september de 2021
man and town of handwriting 174714381 598093e668e1a20011bd8e13 49bc8ddc307e4e11b3003aa2b86416d7

Alla älskar att få något gratis, men om det inte gör det som det ska … är det fortfarande för dyrt. Å andra sidan, om det är gratis och det är precis vad du letar efter, är det som att hitta pengar på gatan. Om du letar efter grundläggande CAD -programvarupaket och inte behöver mycket teknisk funktionalitet, kommer du troligen att hitta allt du behöver, och kanske mer, i ett av dessa fyra kvalitetspaket som du kan ladda ner gratis.

AutoCAD Studentversion

Vad vi gillar

 • En del av Autodesk -familjen av modelleringsapplikationer.
 • AutoCAD är en branschstandard.

Vad vi inte gillar

 • Vattenstämpel på de gratis programversionerna.
 • Komplett och mer komplext än andra program, inte nykomlingsvänligt.

AutoCAD, CAD -industrins tunga hitter, erbjuder en gratis, fullt fungerande version för nedladdning till studenter och lärare. Den enda begränsningen för programvaran är en vattenstämpel på alla tomter du genererar, vilket anger att filen skapades med en icke-professionell version. Inte bara erbjuder Autodesk sitt grundläggande AutoCAD -paket gratis, det erbjuder också gratis provlicenser för nästan hela sin serie AEC -vertikala paket, till exempel Civil 3D -verktyget och AutoCAD Architecture och AutoCAD Electrical. Om du vill lära dig CAD eller bara göra något personligt designarbete, är detta absolut vägen att gå.

Trimble SketchUp

Sketchup skärmdump på macOS

Vad vi gillar

 • Rensa funktionsnätet som jämför betalade kontra fria funktioner.
 • Alternativ för hemhobbyister till branschproffs.

Vad vi inte gillar

 • Prismodellen är inte bra.
 • Gratisfunktionen är endast webb med många viktiga funktioner.

SketchUp utvecklades ursprungligen av Google och var ett av de bästa gratis CAD -paketen som någonsin släppts på marknaden. 2012 sålde Google produkten till Trimble. Trimble har förbättrat det och utvecklat det ytterligare och erbjuder nu en rad relaterade produkter. Dess SketchUps gratis webbaserade version har gott om kraft, men om du behöver ytterligare funktioner kan du köpa SketchUp Pro-och betala en rejäl prislapp. Gränssnittet gör det enkelt att komma igång med grunderna. Även om du aldrig har gjort något CAD -arbete eller 3D -modellering tidigare kan du dra ihop några riktigt fina presentationer på några minuter. Naturligtvis, om du vill lägga ut detaljerade mönster med exakt storlek och toleranser, måste du lägga lite tid på att lära dig ins och outs av programmet. SketchUp-webbplatsen erbjuder ett riktigt imponerande utbud av video- och träningsalternativ för att hjälpa dig på vägen. Företaget utvecklar inte längre Sketchup Make, dess gratis skrivbordsprogramvara, men du kan ladda ner det från Trimbles arkiv.

FreeCAD

FreeCAD -skärmdump på macOS

Vad vi gillar

 • Välstödd plattform med öppen källkod.
 • Perfekt för teknik.
 • Väl optimerad för 3D-arbete.

Vad vi inte gillar

 • Klumpigt att jobba med.
 • 2D -funktioner är inte bra.

FreeCAD är ett seriöst Open Source -erbjudande som stöder parametrisk 3D -modellering, vilket innebär att du kan ändra din design genom att gå tillbaka till modellhistoriken och ändra dess parametrar. Målmarknaden är mestadels mekaniska ingenjörer och produktdesign, men den har mycket funktionalitet och kraft som någon skulle tycka är attraktiv. Liksom många öppen källkodsprodukter har den en lojal bas av utvecklare och kan konkurrera med några av de kommersiella tunga hittersna på grund av dess förmåga att skapa riktiga 3D-fasta material, stöd för maskor, 2D-utkast och många andra funktioner. Dessutom är den anpassningsbar och tillgänglig på flera plattformar, inklusive Windows, Mac och flera Linux -distributioner, som Ubuntu och Fedora.

LibreCAD

LibreCAD -skärmdump på macOS

Vad vi gillar

 • Gratis och öppen källkod.
 • Utmärkt på 2D -arbete.

Vad vi inte gillar

 • Inte lika stark för 3D -arbete.
 • Webbplatsen fokuserar på saker som är viktiga för apputvecklare, inte för CAD -användare.

Ett annat Open Source-erbjudande, LibreCAD, är en högkvalitativ 2D-CAD-modelleringsplattform. LibreCAD växte ur QCAD och har, liksom FreeCAD, ett stort, lojalt antal följare av designers och kunder. Den innehåller massor av kraftfulla funktioner som inkluderar snap-to-grid för ritning, lager och mätningar. Dess användargränssnitt och koncept liknar AutoCAD, så om du har erfarenhet av det verktyget bör detta vara lätt att bekanta sig med.