Skip to content

Toppregler för videoredigering

15 de september de 2021
GettyImages 88583560 5a9cf5d4642dca0037683c49

Genom att följa några enkla standarder för videoredigering kan du få dina filmer att flyta ihop smidigt, i klassisk stil, utan att tillgripa flera övergångar. Naturligtvis gjordes regler för att brytas och kreativa redaktörer tar en extrem konstnärlig licens. Men om du är ny inom videoredigering, lär dig dessa väl beprövade bästa metoder och betrakta dem som en grund för att utveckla dina färdigheter.

B-rulle

B-rulle avser videofilmer som sätter scenen, avslöjar detaljer eller generellt förbättrar historien. Till exempel, på en skolpjäs, förutom att skjuta pjäsen, kan du få b-roll på utsidan av skolan, programmet, publikens ansikten, castmedlemmar som gömmer sig i vingarna eller kostymdetaljer. Dessa klipp täcker alla snitt eller smidiga övergångar från en scen till en annan.

Hoppa inte

A hoppa snitt skarvar två bilder i följd med exakt samma kamerainställning, men en skillnad i motivet. Det händer mest med intervjuer – när du t.ex. måste klippa ut något mitt i en konversation. Om du lämnar de återstående bilderna sida vid sida kommer publiken att bli förskräckt av den lilla omplaceringen av motivet. Täck istället snittet med lite b-rulle, eller använd en blekning.

Stanna på ditt plan

Tänk dig en horisontell linje mellan dig och dina ämnen. Stanna nu på din sida av linjen medan du spelar in scenen. Genom att observera ett 180-gradersplan behåller du ett perspektiv som är mer naturligt för publiken. Om du redigerar bilder som inte följer denna regel kan du prova att använda b-roll mellan nedskärningarna. På så sätt blir förändringen i perspektiv inte lika abrupt – om det alls märks.

45 grader

När du redigerar ett motiv från flera kameravinklar ska du alltid försöka använda bilder som tittar på motivet från minst 45 graders skillnad. Annars är skotten för lika och ser nästan ut som ett hoppskärning för publiken.

Klipp på rörelse

Rörelse distraherar ögat från att märka redigeringssnitt. Så, när du klipper från en bild till en annan, försök att göra det när motivet är i rörelse. Till exempel är skärning från ett vridhuvud till en dörr som är mycket smidigare än att klippa från ett stillastående huvud till en dörr som ska öppnas. Dessutom, om rörelsen mellan de två videosegmenten är relaterad, ansluter en rörelseklipp de två åtgärderna sömlöst.

Ändra brännvidd

När du har två bilder av samma motiv är det enkelt att klippa mellan nära och vida vinklar. Så när du fotograferar en intervju eller en lång händelse, till exempel ett bröllop, kan du ibland byta brännvidd. Ett brett skott och ett medium närbild kan klippas ihop, så att du kan redigera delar och ändra ordningen på skott utan uppenbara hoppskärningar.

Klipp på liknande element

Det är ett snitt i Apokalyps nu från en roterande takfläkt till en helikopter. Scenerna förändras dramatiskt, men de visuellt liknande elementen ger ett smidigt, kreativt snitt. Du kan göra samma sak i dina videor. Klipp från en blomma på en bröllopstårta till brudgummens boutonniere, eller luta upp till den blå himlen från en scen och sedan ner från himlen till en annan scen.

Torka

När ramen fylls med ett element (som baksidan av en svart kostymjacka) gör det det enkelt att klippa till en helt annan scen utan att skämma publiken. Du kan ställa in torkdukar själv under fotografering, eller bara dra nytta av när de händer naturligt.

Matcha scenen

Det fina med att redigera är att du kan ta filmbilder ur ordning eller vid separata tider och klippa ihop dem så att de ser ut som en kontinuerlig scen. För att utföra denna trollkarl effektivt bör dock elementen i skotten matcha. Till exempel bör ett motiv som lämnar ramen till höger ange nästa bild från vänster. Annars verkar det som om ämnet vände och nu går åt andra hållet. Eller, om motivet håller något i ett skott, skär inte direkt till ett skott av hennes tomma händer. Om du inte har rätt skott för att göra matchade redigeringar, sätt in lite b-roll emellan.

Motivera dig själv

Varje snitt ska motiveras. Det borde finnas en anledning till att du vill byta från en bild eller kameravinkel till en annan. Ibland är motivationen enkel: ”kameran skakade” eller ”någon gick framför kameran”. Helst bör dock dina motiv för klippning vara att främja det berättande berättandet av din video. Medan du filmar, leta efter sätt att placera kamerorna eller fylla ramar för att stödja efterföljande redigering. Det är alltid lättare att agera medvetet under videoinspelning än att gudomligt geni från riktningsfria bilder.