Skip to content

Uppgradera ditt hemnätverk till Wireless N eller bättre

17 de september de 2021
GettyImages 169270397 24937c8b4f984d3f8ffe9fc61eed8dd0

När du äntligen får ditt hemnätverk att fungera ganska bra, är det förmodligen det sista du vill göra att ändra det. Om ditt nätverk saknar Wireless N -kapacitet kan du dock missa snabbare hastigheter och bättre tillförlitlighet. Termen Trådlöst N avser trådlös Wi-Fi-nätverksutrustning som kör 802.11n radiokommunikationsprotokoll.

Fördelarna med Wireless N

Med Wireless N kan du överföra data mellan enheter snabbare. Till exempel kan äldre 802.11g -utrustning kommunicera inuti nätverket med en standardhastighet på 54 Mbps. Wireless N -produkter stöder en standard på 150 Mbps, ungefär tre gånger snabbare, med alternativ för ännu högre hastigheter. Trådlös N -teknik förbättrar också utformningen av radioapparater och antenner inbyggda i nätverkshårdvaran. Signalintervallet för Wireless N-routrar överstiger ofta äldre former av Wi-Fi, vilket hjälper till att bättre nå och upprätthålla mer tillförlitliga anslutningar med enheter längre bort eller utomhus. Dessutom kan 802.11n fungera på signalfrekvenser utanför bandet som vanligtvis används av andra icke-nätverksanslutna konsumentprylar, vilket minskar sannolikheten för radiostörningar i hemmet. Trots att Wireless N generellt förbättrar filmens hastighet, musik och annan fildelning inne i huset, det ökar inte hastigheten på anslutningen mellan ditt hus och resten av internet. Lokala nätverksenheter som nätverksanslutna lagringsenheter fungerar dock med Wi-Fi-nätverkets maximala hastighet, så Wireless N fungerar utmärkt om ditt hemnätverk är beroende av mer än bara internet.

Trådlöst N -stöd i konsumentenheter

Trådlöst N -redskap började dyka upp på scenen redan 2006, så det är en mycket god chans att de enheter du använder nu stöder det. Till exempel lade Apple till 802.11n till sina telefoner och surfplattor från och med iPhone 4. Om datorn, telefonen eller andra trådlösa enheter som du använder saknar maskinvarusupport för 802.11n, kan du inte få fördelarna med Wireless N på just den enheten. Kontrollera produktdokumentationen för att avgöra vilken form av WI-Fi dina enheter stöder. Enheter kan stödja Wireless N på två olika sätt. Dual-band-enheter kan använda 802.11n för att kommunicera på två olika radiofrekvensband-2,4 GHz och 5 GHz, medan enkelbandsenheter endast kan kommunicera på 2,4 GHz. Till exempel stöder iPhone 4 endast ett band Wireless N, medan iPhone 5 stöder dubbelband.

Välja en trådlös N -router

Om din hemnätverksrouter inte stöder 802.11n kan dina Wireless N -enheter bara få fördelarna med 802.11n när de är anslutna direkt till varandra i trådlöst ad hoc -läge. (Annars faller de tillbaka till äldre 802.11b/g Wi-Fi-kommunikation.) Men de flesta modeller av hemrouter som säljs idag inkluderar Wireless N. Alla Wireless N-routrar stöder dubbelband 802.11n. Produkter faller in i fyra huvudkategorier enligt de maximala datahastigheter (nätverksbandbredd) de stöder:

  • 150 Mbps
  • 300 Mbps
  • 450 Mbps
  • 600 Mbps

Entry-level Wireless N-routrar stöder 150 Mbps bandbredd med en Wi-Fi-radio och en antenn ansluten till enheten. Routrar som stöder de högre datahastigheterna lägger successivt till fler radioapparater och antenner till enheten för att hantera fler datakanaler parallellt. 300 Mbps Wireless N -routrar innehåller två radioapparater och två antenner, medan 450 och 600 Mbps innehåller tre respektive fyra respektive. Även om det verkar logiskt att välja en router med högre betyg kommer att öka prestandan för ditt nätverk, är denna vinst inte nödvändigtvis realiserande i praktiken. För att en hemnätverksanslutning faktiskt ska kunna köras med de högsta hastigheter som routern stöder måste varje enhet också ha matchande radio- och antennkonfigurationer. De flesta konsumentenheter stöder idag endast att göra 150 Mbps eller ibland 300 Mbps anslutningar. Om prisskillnaden är signifikant är det meningsfullt att välja en trådlös N-router i en av dessa två kategorier. Å andra sidan kan valet av en avancerad router tillåta ditt hemnätverk att bättre stödja nya redskap i framtiden.

Konfigurera ett hemnätverk med Wireless N

En illustration som visar skillnaden i hastighet mellan 2,4 GHz och 5 GHz trådlösa signaler.

Processen med att konfigurera en Wireless N-router är nästan densamma som för andra typer av hemmaroutrar med det anmärkningsvärda undantaget trådlös trådlös konfiguration. Eftersom 2,4 GHz är det trådlösa bandet som används mycket av konsumentprylar, använder du 5 GHz -bandet för alla enheter som stöder det. För att konfigurera 5 GHz-anslutningar i ditt hemnätverk måste du först se till att routerns alternativ för dubbelband är aktiverat, vanligtvis via en knapp eller kryssruta på en av routerns administrationsskärmar. Aktivera sedan enheten för 5 GHz kanaldrift på samma sätt.

Finns det något bättre än 802.11n?

Nästa generations Wi-Fi-enheter efter 802.11n stöder ett nytt kommunikationsprotokoll med namnet 802.11ac. Precis som Wireless N gav en betydande förbättring av hastighet och räckvidd jämfört med 802.11g, så ger 802.11ac liknande förbättringar över Wireless N. 802.11ac erbjuder teoretiska datahastigheter som börjar på 433 Mbps, men många nuvarande eller framtida produkter stöder gigabit (1000 Mbps) och högre priser.