Skip to content

USA kanske inte är redo för 6G, säger experter

8 de juli de 2022
GettyImages 1344445519 1869d7f1d79d4b41847fe8a394243f75

Viktiga takeaways

  • En ny rapport säger att USA måste göra mer för att uppmuntra nästa generations 6G-mobilnät.
  • 6G förväntas leverera hastigheter 1 000 gånger snabbare än 5G, den nuvarande standarden.
  • Tillkomsten av 6G kommer att göra det möjligt att utveckla avancerad teknik som helautomatiska förarlösa bilar och fjärroperationer, säger experter.
Nästa generations trådlösa 6G lovar att förvandla den mobila upplevelsen, men vissa experter säger att USA inte gör tillräckligt för att få igång tekniken. USA halkar efter andra länder när det gäller att uppmuntra nästa generations kommunikationsteknik, enligt en ny studie från Center for a New American Security (CNAS). 6G förväntas leverera hastigheter 1 000 gånger snabbare än 5G, den nuvarande standarden. ”Medan USA har ett försprång inom hyperskalig molnberäkning, har dess telekommunikationsindustri släpat efter på grund av en hög nivå av koncentration inom sektorn, sa Ashish Jain, medgrundare av PrivateLTEand5G.com, till Lifewire i en e-postintervju.

Långsam start för högre hastigheter

Förra året åtog sig Biden-administrationen att spendera 2,5 miljarder dollar på 6G, men CNAS-rapporten hävdar att mer måste göras. Rapporten säger att regeringen skapar en långsiktig strategi för 6G och utökar finansieringen av forskning och utveckling. ”6G-tekniker kommer att ge mer än bara förbättrade dataöverföringshastigheter”, sade CNAS-rapporten. ”Kommunikationstekniken utgör samhällenas kanal, vilket innebär framtida ekonomisk konkurrenskraft, militär styrka och geopolitiskt inflytande.” Den geopolitiska kapplöpningen om nästa stora sak inom telekommunikationsteknik, 6G, håller redan på att värmas upp, särskilt mellan USA och Kina, och Korea, sa Bernard Ku, chefen för Telecom Technology Group på teknikkonsultgruppen Lumenci till Lifewire i ett mejl. ”För den amerikanska regeringen intensifieras scrumet för 6G redan och utforskningen av framtida försvarsanvändning blir till viss del en kapprustning”, sa han. ”USA måste söka dominans inom 6G för att behålla global makt på land, under havet eller till och med i rymden. Det kommer att kräva en armé av forskare som arbetar med det för att förbli konkurrenskraftigt.” För företag kan insatserna inte vara högre, sa Ku. ”Den första att utveckla och patentera 6G kommer att bli de största vinnarna i vad vissa kallar nästa industriella revolution”, tillade han. ”Det kommer inte bara att påverka smartphone- och datorvärlden utan kommer också att ha en inverkan på betydligt fler industriella vertikaler, inklusive fordon, hushållsapparater, tillverkning, energi och hälsovård.”

6G kan driva ny teknik

5G-hastigheter är en försmak av avancerade applikationer som X-Reality, maskin-till-maskin-kommunikation, digitala tvillingar och 3D-videokommunikation, sa Jain. Men dessa tekniker kommer att behöva de snabbare hastigheterna som 6G erbjuder, tillade han. 5G:s genomströmningshastighet toppar med 20 gigabit per sekund, medan 6G kommer att skala till 1000 gigabyte per sekund. ”Prestanda i den här storleksordningen är inte uppnåeligt på enanvändarenheter som speciellt smartphones,” sa Jain. ”Bearbetningen kommer att distribueras över flera enheter i ett genomgripande mjukvarudefinierat nätverk.”

Två robotarmar i ett labb som kontrolleras av någon som använder en surfplatta.

De flesta länder har ännu inte upplevt ett 6G-nätverk, men uppskattningar tyder på att hälften av den globala datatrafiken under de kommande fem åren inte längre kommer att bero på människors användning, sa Ku. Data kommer istället att användas av fordon, maskiner, mätare, sensorer, medicinska instrument eller olika andra typer av nätverksanslutna enheter utan mänsklig interaktion. ”Med ultrasnabba terahertzhastigheter och minimal responstid kommer 6G att göra det möjligt att utveckla avancerade teknologier som helautomatiska förarlösa bilar och fjärroperationer som så småningom kommer att gynna alla”, tillade han. En anledning till att 6G är så efterlängtat ligger i det faktum att det äntligen skulle kunna göra Internet of Things (IoT) med smartphones och smarta hemenheter till en praktisk vardag, sa Ku. Forskare förutspår att 6G kommer att lägga vikt vid extremt hög bandbredd och tillförlitlighet. ”Om 5G gör IoT möjligt, kommer 6G att ge optimal användning av IoT,” sa Ku. ”6G-internet kommer att vara omedelbart och kontinuerligt tillgängligt, invävt för många av oss i vardagens tapet.”