Skip to content

Vad är en 3GP -fil?

31 de juli de 2021
3gp file 2619274 37c64007889e49fba8d62e744a37ecd8

En fil med 3GPP -filtillägget är skapad av 3GPP (3rd Generation Partnership Project) och är en 3GPP -multimediefil. Detta videobehållarformat utvecklades med avsikt att spara på diskutrymme, bandbredd och dataanvändning, varför de ofta ses skapade från och överförs mellan mobila enheter. Det är det obligatoriska standardformatet för mediefiler som skickas med Multimedia Messaging Service (MMS) och Multimedia Broadcast Multicast Services (MBMS). Filer i det här formatet kan ibland använda filtillägget .3GPP men de skiljer sig inte från dem som använder suffixet .3GP.

3GP kontra 3G2

3G2 är ett mycket liknande format som innehåller vissa framsteg, men också vissa begränsningar, jämfört med 3GP -formatet. Medan 3GP är standardvideoformatet för GSM-baserade telefoner, använder CDMA-telefoner 3G2-formatet enligt 3: e generationens samarbetsprojektgrupp 2 (3GPP2). Båda filformaten kan lagra samma videoströmmar men 3GP-formatet anses överlägset eftersom det kan lagra ACC+ och AMR-WB+ ljudströmmar. Jämfört med 3G2 kan den dock inte innehålla ljudströmmen EVRC, 13K och SMV/VMR. Allt som sagt, när det gäller praktisk användning av antingen, är program som kan öppna och konvertera 3GP -filer nästan alltid desamma som kan fungera med 3G2 -filer.

Hur man öppnar en 3GP- eller 3G2 -fil

Båda filerna kan spelas upp på många olika 3G -mobiltelefoner utan att behöva en speciell app. Även om det kan finnas vissa begränsningar kan 2G- och 4G -mobila enheter också nästan alltid spela 3GP/3G2 -filer på egen hand. Om du vill ha en separat mobilapp för att spela 3GP -filer, är OPlayer ett alternativ för iOS, och Android -användare kan prova MX Player eller Simple MP4 Video Player (det fungerar trots sitt namn). Du kan också öppna antingen multimediefil på en dator. Kommersiella program fungerar naturligtvis, men det finns också gott om freeware 3GP/3G2 -spelare. Du kan till exempel använda programvara som Apples kostnadsfria QuickTime -mediaspelare, gratis VLC -mediaspelare eller MPlayer -programmet. Du kan också öppna 3G2- och 3GP -filer med Microsofts Windows Media Player, som ingår i Windows. Du kan dock behöva installera en codec för att de ska visas korrekt, till exempel gratis FFDShow MPEG-4 Video Decoder.

Hur konverterar jag en 3GP- eller 3G2 -fil

Om filen inte kan spelas upp på din dator eller mobila enhet kan du konvertera den till ett mer användbart format som MP4, AVI eller MKV med ett av dessa gratis videokonverteringsprogram. En av våra gratis videoomvandlare som stöder båda formaten är Any Video Converter. Zamzar och FileZigZag är två andra gratis filomvandlare som konverterar dessa typer av filer på en webbserver, vilket innebär att du inte behöver ladda ner någon programvara själv. Ladda bara upp 3GP- eller 3G2-filen till en av dessa webbplatser och du måste välja att konvertera filen till det andra formatet (3GP-till-3G2 eller 3G2-till-3GP) samt konvertera antingen till MP3, FLV, WEBM, WAV, FLAC, MPG, WMV, MOV eller till något annat populärt ljud- eller videoformat. FileZigZag låter dig också välja den enhet du vill konvertera den till. Detta är verkligen användbart om du inte är säker på vilka format din enhet stöder eller vilket filtillägg filen ska ha för att den ska kunna spelas på din specifika enhet. Du kan välja bland förinställningar som Android, Xbox, PS3, BlackBerry, iPad, iPhone och andra. Du kan vanligtvis inte ändra ett filtillägg (som 3GP/3G2 -filtillägget) till ett som din dator känner igen och förväntar sig att den nyligen bytte fil är användbar (byte av namn gör det faktiskt inte konvertera filen). I de flesta fall måste en faktisk filformatkonvertering med en av metoderna som beskrivs ovan äga rum (en annan filomvandlare kan användas för andra filtyper som dokument och bilder). Men eftersom de båda använder samma codec kan du ha tur att byta namn på filen till en med .MP4 -tillägget om enheten du vill spela filen på är lite kräsen i det avseendet. Detsamma gäller för .3GPP -filer.

Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om din fil inte öppnas vid det här laget, är det en god chans att du läser fel filtillägget och förvirrar ett annat format för det här. Vissa filtillägg ser riktigt lika ut, vilket kan få en att tro att formaten liknar också. Tyvärr är det inte alltid så. 3PE -filer kan till exempel vid första anblicken ha något att göra med de format som beskrivs på den här sidan, men de är verkligen formulär som används av TurboTax. G3, som används för faxbilder, kan också läsas fel som 3GP. En som ser mycket ut som 3G2 är 323, som är H.323 Internettelefoni -filer som används av vissa videokonferensprogram. Om din fil inte faktiskt slutar i de filtillägg som förklaras här, undersök bokstäverna/siffrorna som du ser för att lära dig mer om formatet och vilket program du behöver för att öppna eller konvertera det. Vanliga frågor

  • Hur konverterar jag en 3GP -fil till MP3?

    Använd en videoprogramkonverterare som MiniTool Video Converter eller FileZigZag, som inte kräver någon programinstallation. I FileZigZag, gå till Konverteringar > välj videotyp> Video > 3GP till MP3 > ladda upp 3GP -filen.

  • Vilka Windows -program spelar 3GP -filer?

    Windows Media Player 12 är förinstallerat på Windows 10, Windows 8.1 och Windows 7 och spelar 3GP -filer, bland många andra format. Om du har problem med att spela en 3GP -fil eller om du är intresserad av andra gratisprogram med Windows -stöd för 3GP, överväg VLC Media Player och GOM Player.

  • Hur konverterar jag en 3GP -fil till MPEG?

    MiniTool Video Converter och Clone2Go Free Video Converter är gratisprogram som stöder 3GP-till-MPEG-filkonverteringar. Ett annat alternativ är att ladda ner Online Converter, som är installationsfritt och fungerar med Windows, macOS och Linux.