Skip to content

Vad är en CRX-fil?

5 de juli de 2021
crx files 58f52f5e3df78ca159df5df8

En fil med CRX-filtillägget är en Chrome-tilläggsfil som används för att utöka funktionerna i webbläsaren Google Chrome genom små program som lägger till ytterligare funktioner till standardupplevelsen. De flesta CRX-filer laddas ner via Chrome Web Store, men eftersom du kan skapa dina egna Chrome-tillägg och installera dem offline kan andra komma från någon annanstans.

Vissa filer som använder detta filtillägg kan istället vara Links Games Course-filer eller programfiler som används av Autodesk’s DWG TrueView-program.

 

Hur man öppnar en CRX-fil

Chrome-tilläggsfiler används av webbläsaren Google Chrome. De laddas vanligtvis ner från Googles webbplats. Se Så här lägger du till Chrome-tillägg för vägbeskrivning. När de väl är installerade lagras de här som standard:

Operativ system CRX-plats
Windows C: Användare
[username] AppData Local Google Chrome User Data Standard Extensions
Mac / Användare /
[username]/ Bibliotek / Applikationssupport / Google / Chrome / Standard / Tillägg
Linux ~ / .config / google-chrome / Standard / Extensions /

Installerar inofficiella tillägg (dvs. CRX-filer du har laddat ner utanför Chrome Web Store), kräver en separat uppsättning instruktioner: gå till krom: // tillägg adress i URL-fältet i Chrome, aktivera utvecklarlägeoch dra sedan filen i fönstret och bekräfta eventuella uppmaningar.

Alternativ för Chrome-utvecklarläge

Webbläsaren Opera kan också använda detta filformat, men bara om Installera Chrome Extensions är installerat. Vivaldi-webbläsaren stöder också det här formatet. Eftersom en CRX-fil är ungefär som en byt namn på ZIP-fil, bör ett arkiv / komprimeringsprogram, som PeaZip eller 7-Zip (båda gratis), kunna öppna filen för expansion. Om det inte fungerar, använd CRX Extractor-webbplatsen för att konvertera filen till ZIP och försök sedan arkivprogrammet igen. Men genom att göra detta kan du bara se de data som utgör tillägget, inte faktiskt köra programmet. Autodesk DWG TrueView använder också CRX-filer, men syftet med dessa filer är oklart. Programmet kan troligen inte öppna filen via en meny, så de används förmodligen bara av vissa komponenter i programvaran automatiskt och är inte avsedda att öppnas manuellt. Om du upptäcker att ett program på din PC försöker öppna filen men det är fel applikation eller om du hellre vill ha ett annat installerat program öppet, se hur vi byter filassociationer i Windows för att göra den ändringen.

 

Hur man konverterar en CRX-fil

XPI (Firefox), EXE (Internet Explorer) och SAFARIEXTZ (Safari) -filer liknar CRX-filer eftersom de är förlängningsfiler som används i respektive webbläsare. Dessa format, dock oavsett samma avsikt (att utöka funktionaliteten), kan inte enkelt konverteras till eller från de andra formaten. Ett undantag är dock att Chromes tillägg kan installeras i Opera-webbläsaren med verktyget Installera Chrome-tillägg som nämnts tidigare. Det betyder att du kan installera ett Chrome-tillägg från Chrome Web Store från Opera-webbläsaren utan att behöva hantera en konvertering. Du kan också konvertera Opera-tillägg till Chrome-tillägg genom att byta namn på Operas .NEX-fil till Chrome .CRX-fil. Den här nya filen måste installeras i Chrome manuellt med hjälp av dra-och-släpp-tekniken som beskrivs ovan. Det finns ingen anledning att leta efter en Chrome-to-Edge-förlängningsomvandlare eftersom CRX-filer kan installeras i Edge också som standard och utan ett separat verktyg. Tänk på vad du läser ovan om ZIP-filer. CRX Extractor är ett utmärkt sätt att konvertera en till ZIP, men du kan också ha tur bara att byta namn på filtillägget till .ZIP och öppna det med ett fil zip / unzip-program. Om du vill konvertera din CRX-fil till EXE för någon form av automatisk installation är det bästa att försöka kompilera den med ett installationsprogram som Inno Setup.

 

Kan du fortfarande inte öppna filen?

Var noga med att läsa filändelsen korrekt. Vissa filformat lägger till ett suffix i slutet av filen som ser ut som att det läser ”.CRX” när det verkligen är en bokstav eller två. Till exempel kan CXR se likadan ut men den används för ett annat filformat, särskilt FMAT-plattresultat som används med FMAT 8100 HTS-systemet. Liknande är CXX som används av Microsoft Visual Studio för C ++ källkodsfiler. Poängen här är att kontrollera filtillägget och sedan undersöka därefter och leta efter all information du kan om formatet filen är i, vilket hjälper dig att hitta rätt program som kan öppna den.