Skip to content

Vad är en IP-adress?

25 de juni de 2021
GettyImages 145056981 58ed1c983df78cadab01d54b

En IP-adress, kort för Internetprotokolladress, är ett identifieringsnummer för nätverkshårdvara ansluten till ett nätverk. Att ha en IP-adress gör att en enhet kan kommunicera med andra enheter via ett IP-baserat nätverk som internet.

Hur ser en IP-adress ut?

De flesta IP-adresser ser ut så här: 151.101.65.121

Andra IP-adresser du kan stöta på kan se mer ut så här: 2001: 4860: 4860 :: 8844

Vad används en IP-adress för?

En IP-adress ger en identitet till en nätverksenhet på internet. På samma sätt som en hem- eller företagsadress som förser en specifik fysisk plats med en identifierbar adress, skiljer sig enheter i ett nätverk från varandra genom IP-adresser. Om du skickar ett paket till en vän i ett annat land måste du veta exakt destinationen. Samma allmänna process används för att skicka data över internet. I stället för att använda en fysisk postadress använder datorn dock DNS-servrar för att leta upp ett värdnamn för att hitta sin IP-adress. Till exempel när du anger en webbadress som www.livetstrad.com i en webbläsare skickas din begäran om att ladda den sidan till DNS-servrar som letar upp värdnamnet på livetstrad.com för att hitta motsvarande IP-adress. Utan IP-adressen har datorn ingen aning om vad det är du letar efter.

IP-versioner (IPv4 vs IPv6)

Det finns två versioner av IP: internetprotokoll version 4 (IPv4) och internetprotokoll version 6 (IPv6). Den förra är den äldre versionen, medan IPv6 är den uppgraderade IP-versionen. En anledning till att IPv6 ersätter IPv4 är att det ger ett större antal IP-adresser än IPv4. När flera enheter i samma nätverk är anslutna till internet är det viktigt att det finns en unik adress tillgänglig för varje enhet.

 • IPv4: Såsom IPv4-adresser är konstruerade betyder det att den kan tillhandahålla över 4 miljarder unika IP-adresser (232). Även om detta är ett stort antal adresser, räcker det inte för den moderna världen med alla olika enheter som används på internet.
 • IPv6: IPv6 stöder 340 biljoner, biljoner, biljoner adresser (2128). Det är 340 med 12 nollor! Det betyder att varje person på jorden kan ansluta miljarder enheter till internet.

Att visualisera detta hjälper dig att förstå hur många fler IP-adresser IPv6-adresseringsschemat tillåter över IPv4. Låtsas att en frimärke kan ge tillräckligt med utrymme för att hålla varje IPv4-adress. IPv6 skulle, för att skala, behöva hela solsystemet för att innehålla alla dess adresser.

Förutom det större utbudet av IP-adresser via IPv4 har IPv6 följande fördelar:

 • Inga IP-adresskollisioner orsakade av privata adresser
 • Autokonfiguration
 • Ingen anledning för nätverksadressöversättning (NAT)
 • Effektiv routing
 • Enklare administration
 • Inbyggd integritet

IPv4 visar adresser som ett 32-bitars numeriskt nummer skrivet i decimalformat, till exempel 207.241.148.80 eller 192.168.1.1. Eftersom det finns biljoner möjliga IPv6-adresser måste de skrivas i hexadecimal för att visa dem, till exempel 3ffe: 1900: 4545: 3: 200: f8ff: fe21: 67cf.

Olika typer av IP-adresser

Det finns specifika typer av IP-adresser. Medan alla IP-adresser består av siffror eller bokstäver används inte alla adresser för samma ändamål. Det finns privata IP-adresser, offentliga IP-adresser, statiska IP-adresser och dynamiska IP-adresser. Varje typ av IP-adress kan vara en IPv4-adress eller en IPv6-adress.

 • Privat IP-adress: Dessa används i ett nätverk, till exempel ett hemnätverk som används av surfplattor, Wi-Fi-kameror, trådlösa skrivare och stationära datorer. Dessa typer av IP-adresser ger ett sätt för enheter att kommunicera med en router och andra enheter i det privata hemnätverket. Privata IP-adresser kan ställas in manuellt eller tilldelas automatiskt av routern.
 • Offentlig IP-adress: Dessa används på utsidan av ett nätverk och tilldelas av en ISP. Det är huvudadressen som ett hem- eller företagsnätverk använder för att kommunicera med resten av nätverksenheterna runt om i världen (till exempel internet). Det ger ett sätt för enheterna i ett hem, till exempel att nå en ISP och därmed omvärlden, så att enheterna kan komma åt webbplatser och kommunicera direkt med andra datorer och servrar runt om i världen.

Både privata IP-adresser och offentliga IP-adresser är antingen dynamiska eller statiska, vilket innebär att de antingen ändras eller inte. En IP-adress som tilldelas av en DHCP-server är en dynamisk IP-adress. Om en enhet inte har DHCP aktiverad eller inte stöder DHCP måste IP-adressen tilldelas manuellt, i vilket fall den kallas en statisk IP-adress.

Vad är min IP-adress?

Olika enheter och operativsystem kräver unika steg för att hitta IP-adressen. Det finns också olika steg att ta om du vill veta den offentliga IP-adressen som du har fått av din ISP eller om du behöver se den privata IP-adressen som routern tilldelade en enhet.

Hur man hittar en offentlig IP-adress

Det finns flera sätt att hitta en routers offentliga IP-adress, men webbplatser som IP Chicken, WhatsMyIP.org, WhatIsMyIPAddress.com eller icanhazip.com gör det enkelt. Dessa webbplatser fungerar på alla nätverksanslutna enheter (som en smartphone, iPod, bärbar dator, stationär eller surfplatta) som stöder en webbläsare.

IP-adressen visas i Google

Hur man hittar en privat IP-adress

I Windows hittar du enhetens lokala IP-adress med kommandotolken och ipconfig-kommandot.

Kommandotolken ipconfig resulterar i Windows 10

Lär dig hur du hittar standard-gateway-IP-adressen om du behöver hitta IP-adressen till din router eller vilken enhet som ditt nätverk använder för att komma åt det allmänna internet. Så här hittar du en privat IP-adress på andra operativsystem:

 • Linux: För Linux startar du ett terminalfönster och anger kommandot värdnamn -I (det är ett stort ”i”), ifconfig, eller ip addr-show.
 • Mac OS: För macOS, använd kommandot ifconfig för att hitta den lokala IP-adressen.
 • iOS: iPhone-, iPad- och iPod touch-enheter visar sin privata IP-adress via inställningar app i Wi-Fi meny. För att se den, tryck på den lilla ”i” -knappen bredvid nätverket den är ansluten till.
 • Android: Hitta den lokala IP-adressen till en Android-enhet genom inställningar > Nätverk & internet > Wi-Fi, eller beroende på din Android-version, inställningar > Wi-Fi eller inställningar > Trådlösa kontroller > Wi-Fi-inställningar. Tryck på nätverket du befinner dig för att se ett nytt fönster som visar nätverksinformation som innehåller den privata IP-adressen. Expandera Avancerad område på nätverksinformationssidan för att se den privata IP-adressen.