Skip to content

Vad är en M4V -fil?

9 de september de 2021
m4v files 5a70a3cbc06471003716a252

Utvecklad av Apple och nästan identisk med MP4-formatet är en fil med filtillägget M4V en MPEG-4-videofil, eller ibland kallad en iTunes Videofil. Du hittar oftast dessa typer av filer som används för filmer, tv -program och musikvideor som laddats ner från iTunes Store. Apple kan skydda M4V -filer med DRM -upphovsrättsskydd för att förhindra obehörig distribution av videon. Dessa filer kan alltså bara användas på en dator som har behörighet att spela dem.

Musik som laddas ner via iTunes är tillgänglig i M4A-format, medan kopieringsskyddade kommer som M4P-filer.

Hur man spelar M4V -filer

Du kan bara spela skyddade M4V -filer om datorn är behörig att göra det. Detta görs via iTunes genom att logga in på samma konto som köpte videon. Lär dig hur du auktoriserar din dator i iTunes om du behöver hjälp med detta. Dessa DRM -skyddade M4V -filer kan också spelas upp direkt på iPhone, iPad eller iPod touch som köpte videon. Om filen inte är skyddad med sådana begränsningar kan du spela M4V på en Windows -dator eller Linux -dator med VLC eller Miro. Några andra sätt Windows spelar M4V-filer på är med MPC-HC, MPlayer, QuickTime, Windows Media Player och förmodligen många andra mediaspelare.

M4V öppnas i Windows med VLC

VLC Spelar en M4V i Windows.
Att öppna M4V -filer på en Mac är möjlig med några av dessa program samt Elmedia Player. Google Drive stöder också M4V -formatet och det fungerar från vilken dator som helst oavsett operativsystem. Eftersom M4V- och MP4 -formaten är lika lika kan du kanske bara ändra filtillägget från .M4V till .MP4 och fortfarande öppna det i en mediaspelare. Att ändra ett filtillägg så här konverterar faktiskt inte filen till ett nytt format – för det behöver du en filkonverterare (förklaras nedan). Men i det här fallet, byta namn på tillägget från .M4V till .MP4 får en MP4 -öppnare att inse att filen är något den kan öppna (en MP4 -fil), och eftersom de två liknar varandra kommer det förmodligen att fungera utan problem.

Hur man konverterar en M4V -fil

Du kan konvertera en M4V -fil till MP4, AVI och andra format med en gratis filomvandlare som Any Video Converter. En annan M4V -filomvandlare är Freemake Video Converter, som stöder konvertering av M4V till format som MP3, MOV, MKV och FLV, samt möjligheten att konvertera en M4V direkt till en DVD eller till en ISO -fil. Ett annat alternativ för M4V -omvandlare, om du hellre inte vill ladda ner en till din dator, är FileZigZag. Det är en gratis online -filkonverterare som konverterar M4V till inte bara andra videoformat utan även ljudformat som M4A, AAC, FLAC och WMA. En liknande M4V gratis filomvandlare som fungerar som FileZigZag är Zamzar. Som du läser ovan kan du helt enkelt ändra filtillägget .M4V till .MP4 för att ändra M4V -filen till MP4 utan att gå igenom en konverteringsprocess.

Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om du inte kan öppna filen med M4V-öppnare eller omvandlare som nämns på den här sidan, dubbelkolla filtillägget. Du kanske faktiskt har en fil med ett annat filtillägg, vilket kan innebära att det är i ett helt annat format. Det är lätt att förväxla andra filer för M4V -filer om deras filtillägg är liknande. M4 används till exempel för Macro Processor Library -filer, så dessa filer bör öppnas med en textredigerare. M -filer och MivaScript -filer som använder filtillägget MV liknar varandra. Bara för att de delar några av samma filtillägg betyder det inte att du kan öppna dem med ett M4V-kompatibelt program. Vanliga frågor

  • Är M4V bättre än MP4?

    Sammantaget är båda formaten ganska lika, men det finns några subtila skillnader. Vissa Apple -fans och innehållsskapare kanske föredrar M4V eftersom det drar nytta av Apples FairPlay DRM -kopieringsskydd, medan MP4 är ett mer öppet format som är kompatibelt med en mängd olika enheter. Medan M4V bara använder H.264 -videokodec, kan MP4 använda H.264 -codec eller HEVC -codec, som har liknande kvalitet men är halva storleken.

  • Är M4V mindre än MP4?

    I allmänhet ser du inte stor skillnad i storlek mellan en M4V- eller MP4 -fil. Men det förutsätter att de båda använder samma H.264 -videokodek. Om den aktuella MP4 använder HEVC -codec, vilket möjliggör minskad filstorlek, kan den vara mindre än M4V.