Skip to content

Vad är en MPEG -fil?

30 de juli de 2021
mpeg files 5970b80403f402001069b749

En fil med filtillägget MPEG (uttalas som ”em-peg”) är en videofil i rörlig bildexpertgrupp. Videor i detta format komprimeras med antingen MPEG-1 eller MPEG-2-komprimering. Detta gör MPEG -filer populära för online -distribution – de kan streamas och laddas ner snabbare än vissa andra videoformat. MPEG -formatet kan hålla data komprimerad med en så hög hastighet eftersom det i stället för att behålla varje bildruta i videon bara lagrar ändringar som sker mellan varje bildruta.

MPEG -filer.

Viktig information om MPEG

”MPEG” talar inte bara om ett filtillägg (som .MPEG) utan också en sorts komprimering. En viss fil kan vara en MPEG -fil men faktiskt inte använda MPEG -filtillägget. En MPEG -video- eller ljudfil behöver inte nödvändigtvis använda filtillägget MPEG, MPG eller MPE för att det ska anses vara MPEG. Till exempel kan en MPEG2-videofil använda filtillägget MPG2 medan ljudfiler som komprimeras med MPEG-2-codec vanligtvis använder MP2. En MPEG-4-videofil ses ofta som slutar med filtillägget MP4. Båda filtilläggen indikerar en MPEG -fil men använder inte heller faktiskt .MPEG -filtillägget. Några andra MPEG-standarder inkluderar MPEG-7 (Multimedia Content Description Interface), MPEG-MAR (Mixed and Augmented Reality Reference Model) och MPEG-DASH (Dynamic Adaptive Streaming via HTTP).

Hur man öppnar en MPEG -fil

Skärmdump av en MPG -fil som är öppen i VLC i Windows 8

VLC Spelar en MPG -fil.
Filer som faktiskt har filtillägget .MPEG kan öppnas med många olika multi-format mediaspelare, som Windows Media Player, VLC, QuickTime, iTunes och Winamp. Vissa kommersiella program som stöder uppspelning av .MPEG -filer inkluderar Roxio Creator NXT Pro, CyberLink PowerDirector och CyberLink PowerDVD. Några av dessa program kan också öppna MPEG1-, MPEG2- och MPEG4 -filer. Särskilt VLC är känt för sitt stöd för ett stort utbud av ljud- och videofilformat. Om programmet du vill öppna MPEG-filen inte startas när du dubbelklickar på filen, försök öppna programmet först och använd dess Fil > Öppen -menyn (eller något liknande) för att leta efter MPEG -filen. Du kan också ändra standardprogrammet som Windows använder för att öppna filen.

Hur man konverterar en MPEG -fil

Skärmdump av FileZigZag online MPG -omvandlare

MPG till MP3 -konvertering med FileZigZag.
Din bästa insats för att konvertera en MPEG -fil är att titta igenom den här listan över gratis videokonverteringsprogram och onlinetjänster för att hitta en som stöder MPEG -filer. Alla Video Converter är ett exempel. Zamzar är en gratis online MPEG -omvandlare som körs i en webbläsare för att konvertera MPEG till MP4, MOV, AVI, FLV, WMV och andra videoformat, inklusive ljudformat som MP3, FLAC, WAV och AAC. FileZigZag är ett annat exempel på en online och gratis filkonverterare som stöder MPEG -format. Om du vill bränna en MPEG till en DVD kan du använda Freemake Video Converter. Ladda MPEG -filen i det programmet och välj Till DVD för att antingen bränna videon direkt på en skiva eller för att skapa en ISO -fil från den. Om du har en större MPEG -video som du behöver konvertera är det bättre att använda ett av de program som du måste installera på din dator. Annars kan det ta ett tag att ladda upp videon till en webbplats som Zamzar eller FileZigZag – och då måste du ladda ner den konverterade filen tillbaka till din dator, vilket också kan ta ett tag.

Mer information om MPEG

Bild på MPEG -logotypen

Det finns många olika filformat som kan använda MPEG-1, MPEG-2, MPEG-3 eller MPEG-4-komprimering för att lagra ljud och/eller video. Du kan läsa mer om dessa specifika standarder på MPEG Wikipedia -sidan. Som sådan använder dessa MPEG -komprimerade filer inte filtillägget MPEG, MPG eller MPE, utan istället en som du förmodligen är mer bekant med. Vissa MPEG -ljud- och videofiltyper inkluderar MP4V, MP4, XVID, M4V, F4V, AAC, MP1, MP2, MP3, MPG2, M1V, M1A, M2A, MPA, MPV, M4A och M4B. Om du följer dessa länkar kan du se att M4V-filer, till exempel, är MPEG-4-videofiler, vilket betyder att de tillhör MPEG-4-komprimeringsstandarden. De använder inte MPEG -filtillägget eftersom de har en specifik användning med Apple -produkter och kan därför lättare identifieras med filtillägget M4V och kan öppnas med program som är tilldelade att använda det specifika suffixet. De är dock fortfarande MPEG -filer.

Kan du fortfarande inte öppna din fil?

Det kan bli ganska förvirrande när du har att göra med ljud- och videofilkodekar och motsvarande filtillägg. Om din fil inte öppnas med förslagen ovanifrån är det möjligt att du läser feländelsen felaktigt eller inte helt förstår vilken typ av MPEG -fil du har att göra med. Låt oss använda M4V -exemplet igen. Om du försöker konvertera eller öppna en MPEG -videofil som du har laddat ner via iTunes Store använder den förmodligen filtillägget M4V. Vid första ögonkastet kan du säga att du försöker öppna en MPEG -videofil eftersom det är sant, men det är också sant att den specifika MPEG -videofilen du har är en skyddad video som bara kan öppnas om din dator är behörig att spela filen. Att säga att du bara har en generisk MPEG -videofil som du behöver öppna betyder inte nödvändigtvis mycket. Det kan vara M4V, som vi har sett, eller det kan vara något helt annat, som en MP4, som inte har samma uppspelningsskydd som M4V -filer. Poängen här är att vara uppmärksam på vad filtillägget säger. Om det är en MP4, behandla den som sådan och använd en MP4 -spelare, men se bara till att du gör samma sak för allt annat du kan ha, oavsett om det är en MPEG -ljud- eller videofil.

Vanliga frågor

  • Hur komprimerar du en MPEG -fil? Du kan krympa en MPEG -fil med ett av de gratis videoredigeringsprogrammen. Även om stegen varierar beroende på program går du vanligtvis till Fil > Importera, välj MPEG -filen och dra filen till redaktörens tidslinje. Välj Fil > Exportera > MPEG > Avancerade alternativ och välj en mindre upplösning innan du exporterar filen.
  • Hur avaktiverar jag en MPEG-4-ljudfil? Ladda ner ett DRM -borttagningsverktyg, till exempel DRmare Audio Converter för att avskydda MPEG -filer för legitima juridiska ändamål (t.ex. säkerhetskopiera dem), förutsatt att det inte bryter mot de användarvillkor du godkände när du köpte filen. Lägg till ljudfilen i verktyget, välj utmatningsmapp och format och konvertera sedan filen.
  • Hur lägger jag upp en MPEG -fil på Facebook? MPEG -filer är ett av de många videofilformat som Facebook stöder. När du skapar ett inlägg väljer du Foto / video och navigera till MPEG -filen du vill lägga upp. Välj Öppen och lägg till en kommentar eller annan information om så önskas> Posta.