Skip to content

Vad är en VOB-fil?

29 de juli de 2021
vob files 59b981b66f53ba0011dfe87e

En fil med .VOB-filtillägget är sannolikt en DVD Video Object-fil, som kan innehålla både video- och ljuddata, liksom annat filmrelaterat innehåll som undertexter och menyer. Ibland krypteras de och lagras normalt vid roten på en DVD i mappen VIDEO_TS. 3D-modeller som kallas Vue Objects använder också detta filtillägg. De skapas av E-on Vue 3D-modelleringsprogrammet och kan struktureras med hjälp av informationen som lagras i en MAT (Vue Material) -fil. De Lev för hastighet bilspel videospel använder också VOB-filer i syfte att strukturera och modellera 3D-bilar. Fordonen är symmetriska, så endast hälften av modellen finns i filen; resten genereras av spelet.

VOB är också en förkortning för röst över bredband och video över bredband, men inte heller har något att göra med filformaten som nämns här.

Hur man öppnar en VOB-fil

Flera program som hanterar videor kan öppna och redigera VOB-filer. Vissa gratis VOB-spelare inkluderar Windows Media Player, Media Player Classic, VLC, GOM Player och Potplayer. Andra, icke-fria öppnare inkluderar CyberLinks PowerDVD-, PowerDirector- och PowerProducer-program. VobEdit är ett exempel på en gratis VOB-redigerare, och andra program som DVD Flick kan förvandla vanliga videofiler till VOB-filer i syfte att skapa en DVD-film. För att öppna en på macOS kan du använda VLC, MPlayerX, Elmedia Player eller Roxio Toast. VLC fungerar också med Linux. Om du behöver öppna din VOB-fil i ett annat program som inte stöder formatet eller ladda upp det till en webbplats som YouTube, kan du konvertera filen till ett kompatibelt format med en VOB-omvandlare som anges i avsnittet nedan. Om det du har är i Vue Objects-formatet, använd E-on’s Vue för att öppna det. Live for Speed-spelet använder VOB-filer i bilfilformatet men du kan antagligen inte öppna filen manuellt med den. Istället drar programmet sannolikt in VOB-filer från en viss plats automatiskt under spelet.

Hur man konverterar VOB-filer

Det finns flera gratis videofilkonverterare, som VideoSolo Free Video Converter, som kan spara VOB-filer till MP4, MKV, MOV, AVI och andra videofilformat. Vissa, som Freemake Video Converter, kan till och med spara filen direkt på en DVD eller konvertera den och ladda upp den direkt till YouTube. För Vue Objects-filer, använd Vue för att se om den stöder spara eller exportera 3D-modellen till ett nytt format. Leta efter alternativet i a Spara som eller Exportera på menyn, troligen Fil meny. Med tanke på att Lev för hastighet spelet i sig låter förmodligen inte öppna filen manuellt, det är lika osannolikt att det finns ett sätt för det att konvertera VOB-filen till ett nytt filformat. Det är möjligt att du kan öppna den med en bildredigerare eller 3D-modelleringsprogram för att konvertera den till ett nytt format, men det finns förmodligen liten anledning att göra det.

Kan du fortfarande inte öppna den?

Det första du ska kontrollera om din fil inte öppnas med förslagen ovan är själva filtillägget. Se till att det verkligen läser ”.VOB” i slutet och inte något som bara stavas på samma sätt. Till exempel är VOXB-filer bara en bokstav av VOB-filer men används för ett helt annat filformat. VOXB-filer är Voxler-nätverksfiler som öppnas med Voxler. En annan är filformatet Dynamics NAV Object Container som använder FOB-filtillägget. Dessa filer används med Microsoft Dynamics NAV (tidigare känt som Navision). VBOX-filer kan också lätt förväxlas med VOB-filer men används istället av Oracles VirtualBox-program. Som du kan säga i bara några få exempel finns det många olika filtillägg som kan låta eller se ut som ”VOB” men har ingen betydelse för huruvida filformaten själva är relaterade eller om de kan användas med samma programvara program.

Vanliga frågor

  • Hur öppnar jag en VOB-fil i Windows Media Player? Om din version av Windows Media Player stöder VOB-filer, högerklicka på filen och välj Öppna med > Windows mediaspelare. Om det inte fungerar, använd en omvandlare för att exportera den till en av de filer som stöds i Windows Media Player, till exempel .asf- eller .wmv-filer.
  • Hur kan jag konvertera en VOB-fil till WMV? Använd en omvandlare som låter dig importera VOB-filer och exportera dem som WMV-filer. Gratisprogram som stöder denna typ av konvertering inkluderar Any Video Converter eller MiniTool Video Converter.