Skip to content

Vad är en XPS -fil?

17 de augusti de 2021
xps files 5911c2f95f9b58647074915d

Vad man ska veta

  • En XML -fil är en XML Paper Specification -fil.
  • Öppna en med XPS Viewer (den ingår i Windows) eller NiXPS View.
  • Konvertera till PDF, JPG, DOCX och andra med Zamzar eller PDFaid.com.

Den här artikeln förklarar vad XPS -filer är, hur man öppnar en och vilka program som kan konvertera en till ett mer bekant format som PDF eller JPG.

Vad är en XPS -fil?

En .XPS -fil är en XML -pappersspecifikation fil som beskriver strukturen och innehållet i ett dokument, inklusive layout och utseende. XPS -filer kan vara en sida eller flera. XPS -filer implementerades först som en ersättning för EMF -formatet och är lite som Microsofts version av PDF -filer, men baserade istället på XML -formatet. På grund av strukturen för XPS -filer ändras deras beskrivning av ett dokument inte baserat på operativsystemet eller skrivaren och är konsekvent på alla plattformar. XPS -filer delar ett dokument med andra så att det du ser på sidan är detsamma som vad de ser när de använder ett XPS -visningsprogram. Skapa en XPS -fil i Windows genom att ”skriva ut” till Microsoft XPS Document Writer på frågan vilken skrivare du ska använda. Vissa XPS -filer kan istället vara relaterade till Action Replay -filer som används med vissa videospel, men Microsofts format är mycket vanligare.

XPS -filer.

Hur man öppnar XPS -filer

Det snabbaste sättet att öppna XPS -filer i Windows är att använda XPS Viewer, som ingår i Windows Vista och nyare versioner av Windows. Du kan installera XPS Essentials Pack för att öppna XPS -filer på Windows XP. XPS Viewer anger behörigheter för XPS -filen samt signerar dokumentet digitalt. Windows 10 och Windows 8 kan också använda Microsofts Reader -app för att öppna XPS -filer. Öppna XPS-filer på en Mac med Pagemark, NiXPS View eller Edit och Pagemark XPS Viewer plug-in för Firefox och Safari webbläsare. Linux -användare kan också använda Pagemarks program för att öppna XPS -filer. Action Spela upp spelfiler som använder filtillägget XPS kan öppnas med PS2 Save Builder. Eftersom du kan behöva olika program för att öppna olika XPS -filer, se Hur du ändrar standardprogrammet för en specifik filtillägg i Windows om det öppnas automatiskt i ett program som du inte vill använda det med.

Hur man konverterar en XPS -fil

Ett av de snabbaste sätten att konvertera en XPS-fil till PDF, JPG, PNG eller något annat bildbaserat format är att ladda upp filen till Zamzar. När filen har lästs in på den webbplatsen väljer du bland en handfull format att konvertera XPS -filen till och laddar sedan ner den nya filen till din dator. UnitePDF sparar XPS till PDF online. Dra filen till sidan eller klicka Välj FILoch välj sedan konvertera -knappen när du är redo att ladda ner PDF -filen. Webbplatsen PDFaid.com låter dig konvertera en XPS -fil direkt till ett Word -dokument i antingen DOC- eller DOCX -format. Ladda bara upp XPS -filen och välj konverteringsformatet. Ladda ner den konverterade direkt från webbplatsen. Able2Extract -programmet gör detsamma men är inte gratis. Det låter dig dock konvertera en XPS -fil till ett Excel -dokument, vilket kan vara väldigt praktiskt beroende på vad du planerar att använda filen till. Microsofts XpsConverter konverterar en XPS -fil till OXPS. Med Action Replay -filer, byt bara namn på den från oavsett. xps till oavsett. sps om du vill att din fil ska öppnas i program som stöder filformatet Sharkport Saved Game (.SPS -filer). Du kanske också kan konvertera den till MD, CBS, PSU och andra liknande format med PS2 Save Builder -programmet som nämns ovan.

Mer information om XPS -formatet

XPS -formatet är Microsofts försök till PDF -format. PDF är dock mycket, mycket mer populärt än XPS, varför du förmodligen har stött på fler PDF -filer i form av digitala kontoutdrag, produktmanualer och ett utmatningsalternativ i massor av dokument- och e -bokläsare/skapare. Att skicka en XPS -fil till någon kan få dem att tro att det är skadlig programvara om de inte känner till tillägget. Eftersom mobila enheter och Mac-datorer inte innehåller en inbyggd XPS-visning (och de flesta do har inbyggt PDF-stöd), är det mer troligt att du får någon att spendera tid på att leta efter en XPS-tittare än om du skulle göra en PDF-läsare. Dokumentskrivaren i Windows 8 och nyare versioner av Windows använder som standard .OXPS -filtillägget istället för .XPS. Det är därför du inte kan öppna OXPS -filer i Windows 7 och äldre versioner av Windows.