Skip to content

Vad är ett RSS-flöde? (Och var man kan få det)

29 de juli de 2021
what is an rss feed 4684568 28475de14de64c09b11d0961f534a5b8

RSS står för Really Simple Syndication, och det är en enkel, standardiserad innehållsdistributionsmetod som kan hjälpa dig att hålla dig uppdaterad med dina favoritnyheter, bloggar, webbplatser och sociala mediekanaler. Istället för att besöka webbplatser för att hitta nya inlägg eller prenumerera på webbplatser för att få meddelanden om nya inlägg, hitta RSS-flödet på en webbplats och läs nya inlägg i en RSS-läsare.

Hur RSS fungerar

RSS är ett sätt för webbplatsförfattare att publicera meddelanden om nytt innehåll på sin webbplats. Detta innehåll kan innehålla nyhetssändningar, blogginlägg, väderrapporter och podcasts. För att publicera dessa meddelanden skapar webbplatsförfattaren en textfil med XML-filtillägget för RSS-flödet som innehåller titeln, beskrivningen och länken för varje inlägg på webbplatsen. Sedan använder webbplatsförfattaren den här XML-filen för att lägga till ett RSS-flöde på webbsidor på webbplatsen. XML-filen syndikerar automatiskt nytt innehåll genom detta RSS-flöde i ett standardformat som visas i alla RSS-läsare. När webbplatsbesökare prenumererar på detta RSS-flöde läser de det nya webbplatsinnehållet i en RSS-läsare. Dessa RSS-läsare samlar in innehåll från flera XML-filer, ordnar informationen och visar innehållet i en applikation. Det finns mycket du kan göra med ett RSS-flöde och en RSS-läsare. Här är några exempel:

 • Följ diskussioner på webbsidor och i forum utan att besöka varje sida för att läsa listan över upplagda kommentarer.
 • Håll dig uppdaterad om de läckra matvarorna som dina favoritbloggar ger upp och dela recept med dina vänner.
 • Håll dig uppdaterad med lokala, nationella och internationella nyheter från flera källor.

Vad är ett RSS-flöde?

Ett RSS-flöde konsoliderar informationskällor på ett ställe och ger uppdateringar när en webbplats lägger till nytt innehåll. Med sociala medier är allt du ser favorit saker som människor delar. Med ett RSS-flöde ser du allt som en webbplats publicerar. För att hitta ett RSS-flöde på en webbplats, se webbplatsens huvud- eller hemsida. Vissa webbplatser visar deras RSS-flöde som en orange knapp som kan innehålla akronymerna RSS eller XML.

RSSWeather.com webbsida som visar en RSS-ikon för ett RSS-flöde

Inte alla RSS-ikoner ser lika ut. RSS-ikoner finns i olika storlekar och färger. Inte alla dessa ikoner innehåller akronymerna RSS eller XML. Vissa webbplatser använder ett syndikat Den här länken eller en annan typ av länk för att ange ett RSS-flöde.

Planet Money webbsida på NPR.org podcasts som visar en RSS-länk till ett RSS-flöde

Vissa webbplatser erbjuder listor över RSS-flöden. Dessa listor kan innehålla olika ämnen för en omfattande webbplats eller listflöden från många webbplatser som täcker ett liknande ämne.

Nasa.gov RSS-feeds webbsida som visar en lista över RSS-feeds på webbplatsen

När du hittar ett RSS-flöde som låter intressant, klicka på RSS-ikonen eller länken för att visa XML-filen som styr en webbplatsens flöde. Du använder den här RSS-länken för att prenumerera på flödet i en RSS-läsare.

XML-filen för ett RSS-flöde på NASA.govs webbplats

Om webbplatsen drivs av WordPress, lägg till /utfodra/ till slutet av webbplatsens URL (till exempel www.example.com/feed/) för att visa RSS-flöde.

Hur man hittar en RSS-länk i Google Chrome

Om du inte ser RSS-ikonen eller länken, undersök webbsidans sidkälla. Så här visar du sidkällan i Chrome och får en RSS-länk.

 1. Öppna en webbläsare och gå till en webbsida.

 2. Högerklicka på webbsidan och välj Visa sidans källa.

  NPR.org-hemsidan som visar hur man visar sidkällan för att hitta ett RSS-flöde

 3. Välj inställningar > Hitta.

  Källkoden för NPR.org-hemsidan som visar hur man hittar text på en webbsida

 4. Typ RSS och tryck Stiga på.

  Dialogrutan Sök i Google Chrome

 5. Förekomsten av RSS markeras i sidkällan.

  Markerade instanser av RSS i källkoden på NPR.org-hemsidan

 6. Högerklicka på RSS-feed-URL och välj Kopiera länk adress.

  Kopiera länkadressen till RSS-flödet som finns i källkoden på en webbsida

 7. Använd denna URL för att prenumerera på RSS-flöde i en RSS-läsare.

Vad är en RSS-läsare?

Tänk på en RSS-läsare som din e-postkorg. När du prenumererar på RSS-flödet för en webbplats visar RSS-läsaren innehåll från den webbplatsen. Använd RSS-läsaren för att visa innehållet eller för att gå till webbplatsen. När du läser varje del av nytt innehåll markerar RSS-läsaren det innehållet som läst. Det finns en mängd olika RSS-läsare. Om du föredrar att läsa blogg- och nyhetsinlägg i en webbläsare väljer du en gratis RSS-läsare online. Om du hellre vill läsa dina RSS-flöden i en app, utforska de olika gratis Windows RSS-läsare och nyhetsaggregat. En populär RSS-läsare är Feedly. Feedly är en molnbaserad RSS-läsare som finns på en mängd olika plattformar, inklusive Android, iOS, Windows, Chrome och andra webbläsare. Det fungerar också med appar från tredje part. Att komma igång med Feedly är enkelt. För att prenumerera på ett RSS-flöde i Feedly på ett skrivbord:

 1. Kopiera URL: en till ett RSS-flöde.

 2. Klistra in webbadressen i Feedly Sök och välj RSS-flöde från källistan.

  Lägg till ett RSS-flöde till Feedly på Feedly.com

 3. Välj Följ.

  Prenumerera på ett RSS-flöde i Feedly genom att välja Följ

 4. Välj Nytt flöde.

  Skapa en mapp för att organisera RSS-flöden i Feedly

 5. Ange ett beskrivande namn för flödet.

  Ge en mapp ett beskrivande namn för att organisera flöden i Feedly

 6. Välj Skapa.

 7. Välj RSS-flöde i den vänstra rutan.

  Välj ett RSS-flöde att visa i Feedly

 8. Välj det innehåll du vill läsa.

  Läs RSS-flöden, spara flöden för att läsa senare och markera innehållet som läst i Feedly

 9. För att spara innehållet för att läsa senare, håll muspekaren över bokmärkesikonen (Läs senare) eller stjärnan (Spara på tavla).

RSS-standardens historia

I mars 1999 skapade Netscape RDF Site Summary som var den första versionen av RSS. Den användes av webbutgivare för att visa deras webbplatsinnehåll på My.Netscape.com och andra tidiga RSS-portaler. Några månader senare förenklar Netscape tekniken och byter namn till Rich Site Summary. Netscape slutade delta i RSS-utveckling strax efter det att AOL tog över Netscape och omstrukturerade företaget. En ny version av RSS släpptes 2002 och tekniken döptes om till Really Simple Syndication. Med den här nya versionen och skapandet av RSS-ikonen för webbläsaren Mozilla Firefox 2004 blev RSS-flöden mer tillgängliga för webbbesökare.