Skip to content

Vad är Li-Fi?

10 de augusti de 2021
GettyImages 688002814 5c65b0a346e0fb0001cec21e

Tänk att ladda ner en film från en glödlampa. Med light fidelity-teknik, (Li-Fi) en typ av trådlös teknik, kommer du att kunna göra just det. Li-Fi använder både det infraröda och synliga ljusspektrumet för att leverera höghastighetsdatakommunikation. Till skillnad från Wi-Fi, som använder radiosignaler för att skicka information, använder Li-Fi ett nätverk av ljusdioder (LED-lampor) för att överföra data. Även om Li-Fi kan låta ovanligt och sällsynt, använder du redan Li-Fi-teknik när du klickar på fjärrkontrollen för din TV. Begreppet Li-Fi användes först av professor i Edinburgh vid universitetet i Edinburgh 2011 under TEDGlobal, när han frågade, ”tänk om varje glödlampa i världen också skulle kunna överföra data?” Han förklarade hur flimring av ljuset från en enda LED effektivt och säkert kan överföra mycket mer data än ett mobiltorn. Haas fortsatte med att skapa ett företag för att utveckla Li-Fi-tekniken, kallad pureLifi för att skapa ett plug-and-play-system som fungerar med USB-enheter. LED-lampor som används i ett Li-Fi-nätverk innehåller ett chip, en signalbehandlingsteknik, som får ljuset att flimra, liknande ett stroboskopljus. Denna konstanta snabba dimning, som inte är detekterbar för det mänskliga ögat, används för att skapa en elektrisk signal från Li-Fi-mottagaren för att överföra data. LED-lampor är idealiska för Li-Fi, eftersom till skillnad från lysrör och glödlampor har lysdioder den höga intensiteten som krävs för att uppnå mycket stora datahastigheter.

Vad sägs om 5G?

5G är namnet på den senaste sekvensen av mobila mobilanslutningar, vilket ger allt bättre prestandahastigheter än 4G (LTE/WiMax), 3G (UMTS) och 2G (GSM) system. Trådlösa 5G -enheter överför data med radiovågor med en lokal antennmatris och en automatiserad sändtagare med låg effekt. De lokala antennerna är anslutna till telefonnätet och internet med hög bandbredd. 5G är 100 gånger snabbare än 4G. Denna prestandaökning uppnås genom att använda högre osynliga radiovågor. Däremot använde 4G-, 3G- och 2G -nät lägre frekvenser i mikrovågsbandet. Till skillnad från 5G och tidigare nätverk använder Li-Fi radiovågor i det synliga spektrumet, som är mycket snabbare och har mycket mer bandbredd.

Hur kraftfull är Li-Fi-teknik?

Li-Fi överför data med 1 GB per sekund, vilket är upp till 100 gånger snabbare än konventionell Wi-Fi. Genom att använda det infraröda och synliga ljusspektrumet är Li-Fi ungefär 2600 gånger storleken på hela radiofrekvensspektrumet på 300 GHz. Däremot har Wi-Fi ett begränsat antal tillgängliga radiofrekvensband. Detta är viktigt eftersom hem och företag köper trådlösa prylar och förlitar sig på Internet of Things (IoT) -teknologi. Denna ökade efterfrågan gör det mycket svårare att flytta data över det begränsade antalet band. Vissa källor säger att det år 2020 kommer att finnas mer än 50 miljarder enheter som alltid skulle vara anslutna till resten av världen. Detta förvärras av det faktum att 5G kräver en stor mängd radiospektrum. Genom att överföra en del av denna efterfrågan till Li-Fi frigörs mer radiospektrum för att hantera vår växande internettrafik.

Hur fungerar Li-Fi

Med ett Li-Fi-processorchip blir en LED-lampa en nätverksanslutningspunkt. En binär dataström matas från internet eller server via ett höghastighetsmedium via en router och sedan in i lamporna. LED -routrarna modulerar sedan utmatningen för att bädda in data i ljuset. Din enhet behöver en ljuskänslig mottagare eller en dongel som ansluts till en USB-port för att komma åt Li-Fi.

Li-Fi övervinner säkerhetsproblem som är vanliga i trådlösa Wi-Fi-anslutningar

Ljus kan säkras i ett fysiskt utrymme. På samma sätt som din TV-fjärrkontroll inte kan tränga in i väggar begränsas Li-Fi: s räckvidd av väggar, golv och andra fysiska hinder. Data kan inte fångas upp utan en tydlig sikt, vilket gör det svårare för hackare att komma in på ditt internet. Denna begränsade räckvidd gör Li-Fi idealisk för känsliga applikationer, såsom militär och sjukvård.

Ljusspektrumet inom det elektromagnetiska spektrumet.

Li-Fi eliminerar störningar

Flera användare kan använda samma Li-Fi-bandbredd utan störningar, eftersom Li-Fi absolut inte erbjuder någon elektromagnetisk störning. Detta gör det möjligt att ha internetuppkoppling i områden där Wi-Fi är farligt, vilket gör det lämpligt för kemiska eller kärnkraftverk. Li-Fi kan ge internetåtkomst i områden där radiovågor inte kan nås, till exempel i tunnelbanor, under vattnet och i flygplan.

Li-Fi-teknik kräver konstant åtkomst till ljuskälla

Lamporna måste vara tända för att Li-Fi ska fungera. Li-Fi kräver en tydlig synfältanslutning, precis som din TV-fjärrkontroll. Din enhet behöver alltid en tydlig väg med Li-Fi-sändaren, vilket kan göra det svårt när du är på språng med din mobila enhet.

Hårdvarukrav kräver störningar på glödlampsmarknaden

Glödlampstillverkare måste vara övertygade om att det kommer att vara värt en extra kostnad att lägga till de extra kretsarna till sina LED -lampor för att möjliggöra flimmer. Dessutom kommer ett Li-Fi-nätverk att kräva internetkablar som går till de LED-lampor som ingår i nätverket.