Skip to content

Vad står HTTP och HTTPS för?

27 de juni de 2021
what do http and https stand for 3482375 v2 ct cd694e0e6091475da69a0a36e367fef4

Du är förmodligen bekant med https och http del av en webbadress. Det är det första avsnittet eller en URL före FQDN, som i https://www.livetstrad.com, och du märker antagligen att vissa webbplatser använder HTTPS medan andra använder HTTP. HTTP och HTTPS är båda ansvariga för att tillhandahålla en kanal där data kan överföras mellan din enhet och en webbserver så att normala webbsurfunktioner kan äga rum. Skillnaden mellan HTTP och HTTPS är s i slutet av det senare. Men även om endast en bokstav skiljer dem åt, är det ett tecken på en enorm skillnad i hur de fungerar i kärnan. Kort sagt, HTTPS är säkrare och bör användas hela tiden när säkra data behöver överföras, som i fallet med att logga in på din banks webbplats, skriva e-post, skicka filer etc.

Så, vad betyder HTTPS och HTTP? Är de verkligen så annorlunda? Fortsätt läsa för att lära dig mer om dessa begrepp, inklusive vilken roll de spelar för att använda webben och varför den ena är långt överlägsen den andra.

Vad betyder HTTP?

HTTP står för HyperText Transfer Protocol, och det är nätverksprotokollet som används av World Wide Web som låter dig öppna länkar till webbsidor och hoppa från en sida till nästa över sökmotorer och andra webbplatser. Med andra ord ger HTTP en väg för dig att kommunicera med en webbserver. När du öppnar en webbsida som använder HTTP använder din webbläsare HyperText Transfer Protocol (över port 80) för att begära sidan från webbservern. När servern tar emot och accepterar begäran använder den samma protokoll för att skicka sidan tillbaka till dig. Detta protokoll är grunden för stora, multifunktionella system med flera ingångar – som webben. Nätet som vi känner det skulle inte fungera utan denna grund av kommunikationsprocesser, eftersom länkar är beroende av HTTP för att fungera korrekt. Men HTTP skickar och tar emot data i klartext. Det betyder att när du är på en webbplats som använder HTTP kan alla som lyssnar på nätverket se allt som kommuniceras mellan din webbläsare och servern. Detta inkluderar lösenord, meddelanden, filer etc. HTTP beskriver hur data överförs, inte hur de visas i en webbläsare. HTML ansvarar för hur webbsidor formateras och visas i en webbläsare.

Vad betyder HTTPS?

HTTPS är mycket lik HTTP, med den viktigaste skillnaden att den är säker, vilket är vad s i slutet av HTTPS står för. HyperText Transfer Protocol Secure använder ett protokoll som heter SSL (Secure Sockets Layer) eller TLS (Transport Layer Security), som i huvudsak slår in data mellan din webbläsare och servern i en säker, krypterad tunnel över port 443. Detta gör det mycket svårare för paket sniffar för att dechiffrera, till skillnad från HTTP. TLS är efterföljaren till SSL, men du kanske fortfarande hör HTTPS kallas HTTP över SSL. TLS och SSL är särskilt användbara när du handlar online för att hålla finansiella data säkra, men används också på alla webbplatser som kräver känsliga uppgifter (t.ex. lösenord, personlig information, betalningsinformation). En annan fördel med HTTPS över HTTP är att det är mycket snabbare, vilket innebär att webbsidor laddas snabbare över HTTPS. Anledningen till detta är att HTTPS redan är förstått som säkert, så ingen skanning eller filtrering av data måste ske, vilket resulterar i att mindre data överförs och i slutändan snabbare överföringstider. För att se hur mycket snabbare det säkra protokollet är över det okrypterade använder du detta HTTP vs. HTTPS-test. I våra tester utförde HTTPS konsekvent 60–80 procent snabbare. Det enklaste sättet att veta om webbplatsen du använder är att använda HTTPS är att leta efter https det i webbadressen. De flesta webbläsare sätter också en låsikon till vänster om webbadressen för att indikera att anslutningen är säker.

HTTPS skyddar inte allt

Så viktigt som det är att använda HTTPS när det är möjligt, och för webbplatsägare att implementera HTTPS, finns det mycket mer för online-säkerhet än att bara välja en säker webbsida framför en osäker. HTTPS hjälper till exempel inte mycket i nätfiske där du luras skriva in ditt lösenord i ett falskt inloggningsformulär. Sidan i sig kan mycket väl använda HTTPS, men om det i den mottagande änden är någon som samlar in din användarinformation, var det säkra protokollet bara den tunnel de använde för att göra det. Du kan också ladda ner skadliga filer via en HTTPS-anslutning. Återigen talar anslutningsprotokollet som används för att kommunicera med webbservern inte alls om den data den överför. Du kan ladda ner skadlig programvara hela dagen via en säker kanal; HTTPS gör inget för att stoppa det. Något annat att komma ihåg om webbsäkerhet när det gäller HTTPS och HTTP är att nätverksprotokollet inte skyddar dig från hackning eller snooping. Så uppenbart som det kan tyckas måste du fortfarande skapa starka lösenord för dina konton – sådana som är svåra att gissa – och logga ut när du är klar med ett onlinekonto (speciellt om du är på en offentlig dator).