Skip to content

Varför Apple designade M1 -chipet

8 de augusti de 2021
Apple new m1 chip graphic 11102020 big.jpg.large cdb86e92b0124d8c96df53930655332b

Viktiga takeaways

  • Apples nya M1 -chip ger stora ökningar av ström och batteritid.
  • M1 finns i nyligen släppta Macbooks och Mac Mini.
  • Apple hävdar att MacBook Air kan spela upp till 18 timmars video med det nya chipet.
Apples nya M1 -chip som driver företagets senaste stationära och bärbara datorer erbjuder en kraftig ökning av kraft och batteritid jämfört med sina konkurrenter, säger experter. Chippet, som avslöjades tillsammans med Macbooks och Mac Mini som drivs av det nya kislet, designades av Apple själv istället för Intel. M1 är speciellt utformad för Mac OS och betyder också att Mac kommer att kunna köra iPad- och iPhone -appar. Det finns inget annat som M1 på marknaden, säger observatörer. ”Med introduktionen av ARM -bärbara datorer har Apple introducerat vertikal integration till det bärbara utrymmet”, säger Simha Sethumadhavan, docent i datavetenskap vid Columbia University, i en e -postintervju. ”Att ha möjlighet att anpassa allt från mjukvaruappar till operativsystemet och ner till hårdvaran ger dem en unik fördel som konkurrenterna inte har.”

Energizer Bunny of Chips

M1-chipet drivs av en åtta-kärnig CPU, vilket Apple hävdar ger den bästa prestandan per watt av någon CPU på marknaden. Det är också energieffektivt och levererar samma topprestanda som en vanlig bärbar CPU, men drar bara en fjärdedel av mängden ström. En åttakärnig GPU har världens snabbaste integrerade grafik. Batteritiden förväntas bli enastående med det nya chipet. Apple gör anspråk på MacBook Air, kan spela upp till 18 timmars video och upp till 15 timmars trådlös webbsökning per laddning. Det kommer inte heller att behöva en fläkt så Air ska gå nästan tyst. Den nya 13-tums MacBook Pro erbjuder upp till 17 timmars surfning och 20 timmars videouppspelning. ”M1 har en blandning av processorkärnor för högpresterande eller energieffektiv bearbetning baserat på behoven för den aktuella arbetsbelastningen”, säger James Prior, chef för global kommunikation för halvledarföretaget SiFive, i en e-postintervju. ”M1 kräver inte mycket höga klockfrekvenser som Intel och AMD -processorer för sin prestanda och är en lägre termisk designpunkt för att möjliggöra tunna och lätta produkter.”

Svänger åt båda hållen

Det nya chipet har dock utmaningar för utvecklare. Program för Mac måste uppdateras för att vara kompatibla i framtiden. ”Från och med nu har Apple skapat ett virtualiseringsövergångsverktyg, Rosetta 2, som automatiskt låter gamla Mac -appar fungera på de nya datorerna så att användarna inte ser någon skillnad”, säger Greg Suskin, webb- och upphandlingschef på videoproduktionsföretaget Syntax + Motion, sade i en e -postintervju. ”Vi har ännu inte sett verkliga prestanda på det här verktyget, men det är möjligt att det kommer att vara helt odetekterbart.”

Ett program som körs på en MacBook Air med M1 -chipet.

Det faktum att program kommer att köras på både iOS och MacOS kan vara en välsignelse för dem som äger båda typerna av enheter. ”Handoff mellan iOS och Mac kommer att fortsätta att bli mer och mer sömlöst, så oavbrutna överlämningar för arbete från enhet till enhet kommer att vara en välsignelse”, säger Suskin. ”Du kan lägga ner iPad från tåget och öppna din bärbara dator på jobbet med samma app som du slutade. Precis som du kan med dina meddelanden och dina nyheter just nu.” Andra företag tävlar för att komma ikapp M1, säger experter. ”En växande trend för smarttelefontillverkare är att skapa” Windows on Arm ”-bärbara datorer eller produkter i Chromebook-stil med SoC (system på chips) från mellanklasser och avancerade smartphones för dessa formfaktorer, säger Prior. ”Intel planerar på samma sätt att introducera chips med hybridfunktioner som liknar M1 i framtiden, för Windows PC-ekosystem. I framtiden kommer anpassad processorkärna-IP att behövas för att konkurrera med de Apple-designade kärnor som överträffar Arms standardproduktlinje erbjudande.” Mer konkurrens på chipmarknaden kan vara bra för användarna. ”Genom att tappa kompatibiliteten för Mac kommer Intel att kunna fokusera på att göra de bästa och snabbaste chipsen för Windows”, säger Suskin. ”Intels konkurrenter som AMD kan också se möjligheter här, och det kan bli en omedelbar minskning av korskompatibilitet men en långsiktig ökning av kompatibiliteten över ett brett utbud av chips.” Även om vi ännu inte har testat Apples påståenden i verkligheten, ger M1 några spännande löften. Hela dagen och natten kan datorer äntligen bli verklighet med detta nya chip.