Skip to content

Varför Apple kämpar för att sälja högtalare

25 de juni de 2021
homepod white shelf 90a94d8406fe41099d2f9658eb7469f6

Viktiga takeaways

  • Apple har slutat sälja HomePod efter bara tre år.
  • 2007: s iPod Hi-Fi-högtalare varade ungefär ett och ett halvt år.
  • AirPods Max kan vara Apples nästa stora misslyckande.

Apple har upphört med HomePod efter bara tre år. Dess andra försök att sälja en avancerad högtalare, iPod Hi-Fi, varade bara ett och ett halvt år. Vad är det med Apple och högtalare? Apples tillbehör är kända för att vara både dyra och fantastiska. Magic Keyboard för iPad börjar på $ 299, men det är fantastiskt. AirPods Pro är lika bra, lika dyra och allmänt populära. Men när det gäller avancerade högtalare kan Apple inte tycka dra av det. Det beror på att de är för dyra och för bra på fel saker. ”Apple-hörlurar och högtalare är absolut för dyra för vad du får”, säger Rex Freiberger, VD för Gadget Review, till Lifewire via e-post. ”Du kan köpa avancerade högtalare för halva kostnaden, och de är mycket mer hållbara. De gör vad de behöver göra utan onödiga krusiduller, medan Apple definitivt har överkonstruerat en hel del av deras kringutrustning.”

Ingen bryr sig om ljudkvalitet

Tänk på två typer av högtalarköpare. Audiofiler går efter kvalitet framför allt annat. De är välbetjänade och har nästan säkert en fantastisk installation redan. Audiophiles betalar gärna mycket för sina högtalare, men även om HomePod låter fantastiskt för sin storlek är det också en smart högtalare. Det kunde aldrig konkurrera med dedikerade högtalare. ”För de flesta kommer ljudkvaliteten inte att spela någon roll för att betala så mycket för en uppsättning högtalare från första parten”, säger Freiberger. Den andra högtalarköparen vill ha något som låter bättre än sin telefon och har en mördare smart assistent. Högtalare från Amazon och Google är tillräckligt bra, ljudmässigt och deras röstassistenter är gator före Siri. Varför spendera 349 $ (introduktionspriset på HomePod) när det använder Siri, en röstassistent så dåligt att det finns en Reddit-grupp som heter SiriFail?

”Konkurrenterna har mycket bättre produkter och smuts till låga priser. Som en Echo Dot kommer alla Apple-högtalare att blåsa bort i hjärtslag”, säger Michelle Aran, VD för telefontillbehörsäljaren Velvet Caviar, till Lifewire via e-post. ”Och även om Siri är en av de mest intelligenta röstassistenterna där ute, är Alexa bara bättre på att känna igen kommandon och har också bättre funktioner.” När du kan plocka upp en Echo Dot (med medföljande smart glödlampa) för bara $ 40, börjar även Apples senaste HomePod mini att se för dyrt ut.

Överkonstruerad

Om Siri är HomePods största nackdel är det andra problemet att hårdvaran är för Bra. Tekniken inuti HomePod är anmärkningsvärd. Den lyssnar på rummet och ställer automatiskt in ljudet. Den kan anslutas till en annan HomePod för att bli ett stereopar. Och ljudet är ganska bra för något så litet. Men den tekniken är så dyr att Apple inte kan slå ner priset. Berättande har HomePod varit tillgängligt till rabatterade priser från återförsäljare under ett tag, men Apple tappade aldrig priset för att konkurrera med andra smarta högtalare – möjligen för att det inte kunde. ”Apple-hörlurar och högtalare är absolut för dyra för vad du får.” Tillbaka 2007 släppte Apple iPod Hi-Fi, ett stereohögtalarsystem med boombox-stil med en 30-stifts docka för att passa din iPod. Det gick också för 349 dollar och avbröts efter bara ett år och 189 dagar, enligt Wikipedia. Det verkar som om ingen vill spendera den typen av pengar på högtalartillbehör, oavsett om det är en boombox eller en smart högtalare. Fördelarna finns bara inte där. På andra områden erbjuder Apples tillbehör funktioner som är bättre utförda eller bara inte finns någon annanstans.

Magic Keyboard är otroligt. AirPods var de första bra äkta trådlösa öronsnäckorna, och AirPods Pro är bara bra. Fråga runt och du kommer att upptäcka att människor verkligen, verkligen älskar dem. Och när det gäller Mac-datorer och iPhones är Apple-utrustning lika prissatt som konkurrenterna – det är bara att det inte tävlar på de billigare marknaderna.

AirPods Max

Vilket tar oss till AirPods Max. Liksom HomePod var AirPods Max bristfällig vid lanseringen. Precis som HomePod är de extremt dyra och överkonstruerade. Och vem är målköparen? Audiofiler har bättre alternativ till det här priset, och älskare av bekvämlighet och brusreducering kan få något lika bra för mycket mindre pengar. AirPods-märket kan fortfarande vara glödhet, men AirPods Max är bara AirPods i namn.

AirPods Max i vitt bredvid en iPhone ihopkopplad med den

”När det gäller AirPods Max tror jag att det inte kommer att påverka marknaden också”, säger Freiberger. ”Priset är löjligt. $ 549 är en prispunkt som bara kommer att tilltala en mycket liten demografi, och även då kan de tveka. Det finns inga funktioner som kommer att spränga någon bort.” Det blir intressant att se om den lilla HomePod mini kan lyckas för Apple, men det är fortfarande mycket dyrare än konkurrenterna, och Siri saknas fortfarande jämfört med andra röstassistenter.