Skip to content

Varför är det säkert att ignorera Wi-Fi 6 (för nu)

20 de juni de 2021
DWA X1850 4 a3d8c2e6618d4b9392c950dcf6d3b6a5

Viktiga takeaways

  • Wi-Fi 6 är utformad för att fungera bra när du har massor av enheter i ett nätverk.
  • De flesta nya telefoner och datorer inkluderar det.
  • Du ser inte stora fördelar förrän de flesta av dina enheter stöder Wi-Fi 6, och då kan Wi-Fi 6E vara redo.

Wi-Fi 6 kommer, och det är bra, om dina enheter stöder det. Varom icke? D-link har en dongel som lägger till Wi-Fi 6 till din bärbara dator, som om det var för 20 år sedan. Men för de flesta av oss är det bäst att bara vänta på att världen kommer ikapp. Wi-Fi 6 är det senaste Wi-Fi-protokollet och det är optimerat för att ansluta många enheter och för att ignorera grannarnas Wi-Fi-paket. Detta, tillsammans med ökad bandbredd, bör göra dina anslutningar mer konsekventa, snabbare och bättre. Det är bra, men nästa Wi-Fi-version, 6E, lägger till stöd för extra radioband och kommer att vara ännu bättre. ”[Wi-Fi 6] känns som en bit av en band-Aid-lösning för mig, en kortsiktig fix, ”sa teknikförfattaren Andrew Liszewski till Lifewire via Twitter.” 6E verkar som att det kommer att vara trevligt att ha fem år ute när kranar, brödrostar, blandare, lökar , och nedsänkningsblandare kämpar alla med 8K-TV för privat bandbredd i ett nätverk. ”

Är Wi-Fi 6 snabbare?

Ja det är det. Wi-Fi 6 går upp till 9,6 Gbps, jämfört med Wi-Fi 5s 3,5 Gbps. Men det är inte hela historien. Det är inte ens den viktigaste delen. Istället handlar det om trängsel. Tillbaka när vi först satte in Wi-Fi i våra hem anslöt vi bara några datorer och kanske en skrivare. Sedan fick vi smarta telefoner. Ta en stund att räkna allt som är anslutet. Din TV (er), smarta högtalare, din telefon och surfplatta, dina barntelefoner och surfplattor, och om du driver ett smart hem är alla dessa glödlampor och termostater anslutna. Det är mycket trafik över nätverket. Värre är att dina grannar förmodligen har en liknande installation, vilket är många paket som ditt eget nätverk måste kontrollera och sedan bortse från. Wi-Fi 6 fixar allt detta.

Paketleverans

”Wi-Fi 6 byggdes ursprungligen som svar på det växande antalet enheter i världen”, säger TP-Links informationssida. ”Om du äger en VR-enhet, flera smarta hemenheter eller helt enkelt har ett stort antal enheter i ditt hushåll kan en Wi-Fi 6-router bara vara den bästa Wi-Fi-routern för dig.” Få av oss har, eller planerar att köpa, en virtual reality-enhet, men poängen är tydlig: Våra nätverk är inte optimerade för så många enheter. Wi-Fi låter routrar kommunicera med fler enheter samtidigt. Routrar kan också skicka mer data samtidigt och kan skicka data till flera enheter med varje ”paket”.

Abstrakt nätverk av mångfärgade sfärer konceptuell illustration av färgade datapaket.

Också snyggt är något som kallas BSS (Base Service Station) Color. I huvudsak markerar detta all trafik från dina grannar med en ”färg” så att din router kan ignorera dem. Föreställ dig att du försöker lyssna på en podcast medan din granne har ett technofest intill. Om dina öron hade BSS-färg kan du magiskt ignorera allt det bullret. Wi-Fi 6 är helt bakåtkompatibel – du kan ansluta dina Wi-Fi 5-enheter, inga problem.

Är din Wi-Fi 6-enhet kompatibel?

IPhones 11 och 12 stöder båda Wi-Fi 6, liksom många av Samsungs senaste modeller. Du kan se en kort lista här, men om du vill kolla själv, ta en titt på specifikationerna för din telefon / dator / surfplatta. Wi-Fi-avsnittet ser ut ungefär Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac / ax. ”Yxan” i slutet är vad du letar efter. Det är det som betecknar Wi-Fi 6. Apples M1 Mac-datorer stöder också 802.11 a / b / g / n / ac / ax.

Värt att uppgradera?

Det är inte så mycket poäng i att skynda dig att uppgradera ditt nätverk, såvida du inte vet att du har specifika behov. Wi-Fi 6 kommer så småningom till alla dina enheter, och nästa gång du byter ut din router bör du se till att den har den. Och din nästa telefon och dator kommer nästan säkert att ha det. Men hur är det med all din smarta hemutrustning, högtalare, TV, glödlampor och så vidare?

En familj på fem som alla använder tekniska enheter i vardagsrummet.

”Förvänta dig inte att din gamla bärbara dator eller smarta TV får ett plötsligt steg i prestanda”, skriver Nicholas De Leon för Konsumentrapporter. ”Det beror på att även om enheten kommer att kunna ansluta till nätverket kommer den inte nödvändigtvis att fungera snabbare eller ha längre räckvidd.” Lägg till det spektret av Wi-Fi 6E, som har alla dessa fördelar, och som också kan fungera i 6 GHz-bandet, förutom 2,4 GHz- och 5 GHz-radiobanden för befintligt Wi-Fi. Det öppnar extra bandbredd, bandbredd som bara kommer att delas av andra 6E-enheter. Så, Wi-Fi 6 kommer inte att hjälpa dig på länge än. Vilket också betyder att du förmodligen inte behöver D-Link-dongeln högst upp i det här inlägget. Om du do vill ansluta något till din bärbara dator för att påskynda nätverksanslutningen, prova en Ethernet-kabel.