Skip to content

Varför det är viktigt att göra anspråk på din copyright på Pinterest

5 de juli de 2021
iPadhomefeed d0c9d92bce124ed5a580d5d47d77942f

Viktiga takeaways

  • Pinterest lanserar en ny portal för skapare att göra anspråk på sitt innehåll och ge dem ökad kontroll över hur det visas på plattformen.
  • Pinterest-användare skulle ha upphovsrätten till sina originalbilder och dubbletter kan tas bort automatiskt.
  • En Pinterest-marknadsföringsexpert säger att förändringen är positiv för skaparna.
Pinterest fick ett stort anhängare det senaste året, och det är lätt att se varför. Som ett slags digital corkboard låter plattformen dig på kort tid upptäcka och spara en imponerande mängd intressant innehåll som är skräddarsydd för dina intressen. Men även om Pinterest är känt för att vara en ganska positiv plats, har det en fråga: Ibland får innehållsskapare inte rätt kredit för sitt arbete. För att ändra det lanserar Pinterest ett nytt sätt för dem att ha mer kontroll över var deras arbete hamnar på plattformen. ”Vi har hört från skaparna att de vill ha mer kontroll över var deras innehåll visas, inklusive möjligheten att ta bort befintliga och framtida versioner av deras innehåll, och vi vill hjälpa till att möjliggöra kontrollen”, skrev Pinterest i ett tillkännagivande den 19 april.

Pinterest-skapare kan göra anspråk på sitt arbete

Pinterest säger att det har arbetat med en grupp skapare för att starta den här nya funktionen, som den kallar Content Claiming Portal. För att använda det måste en skapare som innehar upphovsrätten till ett verk genomgå en ansökningsprocess. Efter godkännande kan Pinterest-användare göra anspråk på upp till 50 bilder åt gången och bestämma hur de vill att dessa bilder – eller Pins – ska visas på plattformen. Användare kan begära att blockera alla instanser av ett verk från webbplatsen, vilket kommer att be Pinterest att ta bort alla matchande bilder som de hittar. Medlemmar i portalen kan också begära att begränsa bilder till bara Pins som de ursprungligen sparade, eller de som länkar tillbaka till webbplatser de väljer.

En närbild av Pinterest öppen på en bärbar dator.

Tillgången till portalen är för närvarande endast begränsad till vissa Pinterest-innehållsskapare, men tanken är att öppna den för fler människor. Dessutom lanserade Pinterest nyligen Creator Code, som kräver att användare följer en uppsättning regler innan de publicerar Story Pins som möjliggör video. Bland kraven är att innehållet är faktiskt, inkluderande och inte skadar eller förolämpar andra.

Varför denna förändring hjälper skapare

Vissa som använder appen tillfälligt för att hitta idéer kanske inte märker någon stor skillnad, men människor som försörjer sig på att marknadsföra sitt innehåll på plattformen kan dra nytta av det. Eftersom innehåll delas över olika användares Pinterest-brädor kan en persons ursprungliga länkar och efterföljande kredit som den ursprungliga källan till bilder tas bort – ibland till och med avsiktligt, berättade Pinterest-marknadsföringsexpert Tori Tait Lifewire i ett e-postmeddelande. Detta är viktigt eftersom innehållsskapare ökar sin publik när människor upptäcker sina Pins på plattformen som länkar tillbaka till sina egna webbplatser. Tait ger exempel på att en innehållsskapare delar ett recept på en cocktail, som länkas tillbaka till deras webbplats med all information. Men ibland stänger folk dessa bilder igen och tar bort eller ändrar länken, vilket hindrar den ursprungliga innehållsskaparen från att dra nytta av det. ”Den här nya funktionen, när den rullas ut till alla innehållsskapare, skulle … rensa bort de återvändsgrändarna som inte leder dem någonstans” ”Men eftersom Pinterest visade sig mer och mer vara en plattform som avsevärt skickar trafik till innehållsskapare” och varumärkeswebbplatser, blev det också en plats där upphovsrättsintrång ibland inträffade av andra webbplatser som kapade en bild från en innehållsskapare i ett försök att avleda trafik till sina egna onlinegenskaper, säger Tait. Redan innan portalen för innehållsanspråk har Pinterest-användare kunnat rapportera intrång i upphovsrätten och begära att stiftet tas bort – men Tait förklarade att det också kan leda till att bilder som är korrekt länkade till en webbplats tas bort. ”Detta innebar som innehållsskapare, vi var tvungna att välja att förlora ALLA trafiken eller helt enkelt blunda för de iterationer som var felaktigt länkade”, sa Tait.

Upptäck innehåll på Pinterest

Så kommer detta att förändra upplevelsen av att hitta intressanta saker på Pinterest avsevärt? ”Vi förväntar oss inte att detta kommer att påverka upptäckten,” enligt ett e-postmeddelande från Pinterest. ”Vi har mer än 300 miljarder Pins på Pinterest och är glada över några nya initiativ kring att skapa inbyggt innehåll på plattformen så att vi har massor av inspirerande innehåll att dela med Pinners.” Enligt Tait kan det faktiskt förbättra upplevelsen genom att se till att bilder är länkade till det ursprungliga innehållet. ”Den här nya funktionen, när den rullas ut till alla innehållsskapare, skulle i huvudsak förbättra de genomsnittliga pinnarnas upptäcktsprocess eftersom den skulle rensa bort de återvändsgrändar som inte leder dem någonstans”, sa Tait.