Skip to content

Varför din smartphone behöver mer än bara megapixlar

25 de juni de 2021
overview090 09e697bb84044e689b5a00fe4819b1bc

Viktiga takeaways

  • Xiaomi Mi 11 har en jättestor 108 megapixelsensor i sin huvudkamera.
  • Även skärmen har bättre specifikationer än avancerade datorskärmar – på papper.
  • Nackdelarna med så många pixlar uppväger fördelarna.

Xiaomis nya Mi 11-smartphone packar löjliga 108 megapixlar på sin lilla kamerasensor, vilket är mer än Fujifilms nya $ 6000 GFX100S. Men varför? En sak är säker. Det kommer inte att göra bilderna bättre. Mi 11-smarttelefonen, tillgänglig för första gången utanför Kina, verkar endast utformad för att visa upp några absurda överanordnade specifikationer, inklusive kameran. Men vad är poängen? Du kan göra stora utskrifter från en sådan sensor, men vem skriver ut foton mer ändå? Och finns det inga nackdelar med att använda en sådan tät sensor i en telefon? ”Det finns ingen egentlig anledning för en telefon att ha en kamera på 108 MP”, berättade fastighetsfotografen Matthew Digati Lifewire via e-post. ”I mitt professionella arbete använder jag en kamera med 24MP. Den enda anledningen till att du någonsin skulle behöva en 108MP-kamera skulle vara om du planerar att producera stora utskrifter. Och jag menar verkligen STORA utskrifter, som storleken på en byggnad.”

Försöker för hårt

Om du gjorde listor med specifikationer skulle Mi 11 toppa dem alla. 6,81-tums AMOLED-skärmen har en uppdateringsfrekvens på 120Hz (dubbelt så stor som för iPhone 12), med en upplösning på 3200 x 1440. Skärmen stöder 10-bitars färg, som vanligtvis bara finns i högkvalitativa datorskärmar. ”Det finns flera utmaningar att packa så många megapixlar i en så liten sensor.” Det är också ljust, med en maximal ljuseffekt på 1500 nits. För sammanhanget har Apples $ 6.000 Pro Display XDR en maximal ljusstyrka på 1600 nits. Men då kommer vi till kamerorna. Selfie-kameran ensam har 20MP, ultrabredden har 13MP och teleobjektet har bara 5MP. Men huvudevenemanget är den primära kameran, som använder en absurd 108MP. Men varför är det dåligt?

Hur mycket?

Nedan följer en video från fotografen och läraren Kevin Raposo som jämför 108-megapixelkamera i Samsungs Galaxy S21 Ultra med en professionell DSLR.

Det finns några fördelar med ett högt antal pixlar. En som vi redan nämnde – förmågan att göra stora utskrifter. En annan är ”downsampling”, där informationen från flera intilliggande pixlar jämförs och kombineras för att göra en mindre men renare bild. Det här är vanligtvis vad hög-megapixeltelefoner gör. Det låter dig också beskära bilder och fortfarande ha en bild som ser bra ut på Instagram. Men sensorerna i kamerorna är små, och att packa på alla dessa pixlar kostar. ”Inte bara är en 108MP-kamera i allmänhet onödig, men den kommer också med några stora nackdelar”, säger Digati. ”Mängden minne och processorkraft som behövs för att fånga och lagra ett 108 MP-foto är enormt.”

”Det finns flera utmaningar i att packa så många megapixlar i en så liten sensor”, berättade fotograf Niklas Rasmussen Lifewire via e-post. ”På grund av sensorstorleken måste varje pixel vara väldigt liten. Det gör dem mycket mindre ljuskänsliga, vilket kan ge mer ljud i bilden.” Dessutom kan de flesta fördelarna med ett högt antal pixlar realiseras lika bra med ett mycket lägre antal. Till och med att ha huvudkamerans sensor på ”bara” 54MP skulle fortfarande möjliggöra nedprovtagning, beskärning och tillverkning av stora utskrifter.

Xiaomi Mi 11smartphone.

Om du tittar på Raposos video ovan, kommer du att märka något annat. Visas på en skärm, Canon 1DX MkII-bilderna är inte mycket bättre än de från Galaxy S21 Ultra. Visad större, på en gigantisk bildskärm eller tryckt, kan Canon-bilderna vinna enkelt. Men i de storlekar som vi brukar visa bilder – på telefon- och surfplattor – är Galaxy tillräckligt bra. Det beror dock inte på de extra pixlarna. IPhone gör till exempel snygga bilder med sin 12MP-kamera.

Marknadsföring

Vad det här handlar om är alltså marknadsföring. På en marknad där alla Android-telefoner är ganska lika, särskilt den icke-informerade eller icke-entusiastiska köparen, är att kasta ut enorma siffror som detta ett bra sätt att skilja dina produkter. Tyvärr är det inte ett bra sätt att bygga en bättre kamera.