Skip to content

Varför fler smarta enheter behöver ultrabredband

23 de juni de 2021
GettyImages 1282184560 41e1d03c5d1343e9b1a9e198b18ff0bb

Viktiga takeaways

  • Google arbetar enligt uppgift med att föra UWB-stöd till framtida Pixel-enheter.
  • Smartphones och hemapparater från Apple, Samsung och andra tillverkare har redan stöd för UWB.
  • Med mer utbrett stöd tror experter att UWB i grunden kan förbättra hur vi interagerar med smarta enheter i våra liv.

Ultra-wideband (UWB) är en expanderande teknik som långsamt får mer och mer stöd. Experter säger att det kan leda till bättre anslutning i framtiden. Anslutningar är fortfarande en stor del av våra liv, särskilt när vi går djupare in i en tid där sakernas internet (IoT) växer snabbt. När vi ansluter till fler enheter blir det viktigare att kunna ansluta med noggrannhet och säkerhet. Det är därför UWB-anslutning är ett så viktigt diskussionsämne. Stora smarttelefontillverkare flyttar redan för att stödja det mer – både Apple och Samsung har enheter med UWB, och Google arbetar enligt uppgift att föra det till framtida Pixel-telefoner. ”Ultra-Wideband (UWB) är en radioteknik som liknar Bluetooth Low Energy (BLE) eller Wi-Fi. UWB har dock ett antal funktioner som skiljer den ut”, förklarade Roy Johnson, en anslutningsexpert med Allegion i en e-post. ”UWB ger mycket exakt positionering som också är anmärkningsvärt säker.”

Brister med effektivitet

En av de största positiva effekterna av UWB är lägre energiförbrukning. Johnson säger att UWB kan skicka korta utbrott av RF-energi över en mängd frekvenser, vilket gör att den kan arbeta mer effektivt än annan anslutningsteknik. ”Sändaren i ett UWB-system använder mycket lite kraft jämfört med andra tekniker”, förklarade Johnson. ”Eftersom UWB: s spektralenergi fördelas i stort har den mycket låga sändningseffektnivåer vid vilken specifik frekvens som helst.”

Denna effektivitet ger också andra fördelar. Eftersom UWB inte använder de primära frekvenserna som Wi-Fi och Bluetooth använder sig av behöver den inte slåss med andra elektroniska enheter som behöver dessa frekvenser. Trängsel är redan ett stort problem på de mest använda banden som 2,4 GHz, som många trådlösa routrar fortfarande använder eftersom de kan sända över längre avstånd och tränga igenom väggar och möbler. Tyvärr, på grund av den trängseln, är Wi-Fi inte så bra som det kunde eller borde vara.

Hitta ett nytt syfte

Medan UWB ursprungligen började som en teknik för kommunikation med hög datahastighet – a la Wi-Fi – har det sedan utvecklats till att bli en mer avkänningsteknik under ledning av FiRa Consortium. FiRa är dedikerat till att ge utbrett UWB-stöd till enheter, samtidigt som man fokuserar starkt på sömlösa användarupplevelser och interoperabilitet. Anledningen till att det fungerar så bra för detta är på grund av de korta skurar det skickar ut. Enligt Samsung är dessa bursts ungefär 2 nanosekunder, vilket gör att UWB-systemet i enheter kan hålla jämna steg med detaljerad information om var objekt är, istället för att vänta flera sekunder eller till och med minuter för uppdateringar till positionen.

Person som öppnar ett dörrlås med sin smartphone

Nackdelen är dock att UWB har ett begränsat avstånd. Det finns fortfarande många applikationer som det kan tillämpas på i framtiden. Medan de mest uppenbara funktionerna liknar de vi redan ser – nycklar som låser upp din dörr när du närmar dig den, eller en garageport som öppnas automatiskt när du kör upp – andra är mer nyanserade. ”En UWB-sändare kan nå din telefon – så länge den inte är för långt borta – och skicka en varning som potentiellt kan ringa räddningstjänsten eller polisen,” säger Rex Freiberger, smartenhetsexpert och VD för Gadget Review, till Lifewire i ett e-post . Freiberger konstaterar också att sjukhus är främsta kandidater för denna typ av teknik, eftersom de kan använda den för att spåra var patienter är, hur nära de är till varandra och mer.

Utmaningar framåt

Som med alla nya tekniker finns det några utmaningar som väntar. En av de största bekymmerna är att olika enheter kan stöta på problem med interoperabilitet, beroende på hur deras UWB-system fungerar. ”Eftersom UWB: s spektralenergi fördelas i stort har den mycket låga sändningseffektnivåer vid vilken specifik frekvens som helst.” ”Antagandet av UWB har accelererat snabbt med användningsfall från sömlös tillgång till betalningar och mer”, säger Johnson. ”Denna breda potential i kombination med starkt branschsamarbete och fokus för att uppnå interoperabilitet är avgörande. En risk kan vara att enheter som kan använda UWB inte kan arbeta tillsammans eller förstå varandra.” Lyckligtvis, säger Johnson, arbetar FiRa Consortium hårt för att se till att detta inte är ett problem i framtiden.