Skip to content

Varför har Apple-enheter alla dessa konstiga laddare?

21 de juni de 2021
ScreenShot2021 02 12at1.56.30PM 6c34a3dd26b74c2bb50f5aa6e14397c7

Viktiga takeaways

  • Satechis nya USB-C-dongel laddar Apple Watch och AirPods.
  • En liten puck packar två typer av ’trådlös’ laddning.
  • Apples laddarsituation är en fullständig röra.

Satechis senaste widget är en liten fyrkantig puck som laddar en Apple Watch eller dina AirPods. Det är antingen det bästa eller det dummaste tillbehöret någonsin. Som design är $ 50 Satechi USB-C AirPods-laddaren smart och kompakt. Du kan ansluta den till en iPad Pro eller en MacBook och ladda dina AirPods eller Watch, beroende på vilket sätt du vänder på den. Det finns faktiskt inte mycket att säga mot den lilla laddaren. Det är perfekt för både resor och skrivbord. Problemet kommer med det faktum att du ens behöver en sådan sak. Så vad händer med Apples laddare? Varför finns det minst fyra olika trådlösa laddningsmetoder plus ett par trådbundna lösningar? Låt oss ta en titt på den här röran och se om vi kan kika en väg ut ur allt.

Laddningsstandarder

Det finns en standard för att ladda prylar nu. Moderna telefoner, kameror, bärbara datorer, högtalare och så vidare kommer alla med USB-C-uttag, vilket gör det enkelt att ladda dem alla med samma kabel och nätadapter. USB-C-protokollet låter till och med dessa prylar ange hur mycket juice de behöver, så samma laddare är lika säker att använda för ett par AirPods som för en MacBook Pro.

iPhone-blixtkabel i låda

Detsamma gäller för ”trådlös” laddning. Qi-standarden fungerar med alla enheter som kan laddas med magnetisk induktion. Samma laddningspuck kan driva Android-telefoner, iPhones och hörlurar. Och ändå, när dessa standarder blir mer allmänt antagna, fortsätter Apple att lägga till nya sätt att ladda sina enheter. Värre är att den inte längre levererar en laddare med sina iPhones. Detta borde faktiskt vara bra, eftersom borttagning av laddare har betydande miljöfördelar, men Apple säljer också ett förvirrande utbud av dyra laddare som kompenserar dessa fördelar.

Apples laddningsskam

I en idealisk värld kan du ladda alla dina enheter med en USB-C-kabel och power-brickor. Till sin kredit förser Apple nu iPhones och andra enheter som inte är USB-C med Lightning-till-USB-C-kablar så att du kan använda dina USB-C-brickor. MacBooks är allt-in på USB-C-laddning också. Men då blir det absurt. Här är en lista över Apple-laddare / kablar som är helt icke-standardiserade. Eller delvis icke-standard. Eller bara lite konstigt.

MagSafe för iPhone

IPhone 12 använder en liten induktiv puck som håller fast på baksidan av iPhone och laddar den. Det fungerar som en vanlig Qi-laddare, bara det är inte en Qi-laddare. Men om du ställer upp saker rätt, du burk använd den för att ladda andra enheter, som AirPods Pro.

MagSafe för MacBook

Det ryktas om en ny MagSafe-laddare för den kommande MacBook Pro 2021. Vi har ingen aning om hur det kommer att se ut eller hur det kommer att fungera. Det kan vara detsamma som iPhone-pucken; det kan likna den gamla MacSafe MacBook-laddaren som Apple dök för USB-C. Eller så kan det vara något nytt, som iPadens smarta kontakt. Hur som helst kommer det nästan säkert att samexistera med USB-C-laddning på samma enhet, vilket är användbart, men udda.

iPad Smart Connector

IPad Pro och iPad Air har en liten kontakt med tre kontakter för att ladda enheten och skicka data. Den används uteslutande för att ansluta externa tangentbord, men kan användas för andra ändamål. Och det finns inte bara en version heller. Äldre iPad Pro-modeller använde en mindre uppsättning kontakter på en annan del av iPad-fodralet.

Apple Watch-laddare

Det enda sättet att ladda Apple Watch är att använda en magnetisk puck som sitter fast på ryggen. Det är en bra metod, men det är ännu en laddare du måste ha med dig.

Särskild anmärkning: blixttillbehör

Lightning började som en välkommen ersättning för den gamla 30-stifts Dock Connector som debuterade med iPod. Dessa dagar används den för att ladda och synkronisera iPhone, Magic Keyboard och Magic Trackpad och att ladda AirPods och vissa iPads.

Vid lanseringen var Lightning-kontakten överlägsen den dåvarande mikro-USB, eftersom den var mindre wobbly och kunde anslutas på något sätt. Nu är Lightning verkligen en äldre kontakt, med få, om några, fördelar jämfört med USB-C. Apple kan behålla det tills iPhone går all-in på induktiv laddning och de nuvarande Magic-tangentborden och styrplattorna byts ut.

Blir bättre

Förhoppningsvis kommer mycket av detta att ersättas med något förnuftigt som USB-C, men med tanke på Apples meritlista, vem vet? Sedan finns det tecken på förändring. Det är nästan oerhört för Apple att vända sina designbeslut, och ändå är vi här med den troliga återkomsten av MagSafe till MacBook, efter att Apple började fasa ut det 2016 och eventuell återlämnande av SD-kortläsaren. Apple kanske lyssnar på vad sina kunder vill ha, och om några år vaknar vi och allt detta kommer att kännas som en dålig dröm.