Skip to content

Varför långsam iPhone mini-försäljning verkligen inte betyder något

29 de juni de 2021
denis cherkashin zgUkIMKeJq4 unsplash 7e24de40a78d4d93bc64bf4aa5392585

Viktiga takeaways

  • Enligt iPhone rapporterade iPhone 12 mini bara 5% av iPhone-försäljningen i början av januari.
  • Försäljningen kan ta fart över tiden.
  • 12 miniägare verkligen älskar sina iPhones.

iPhone 12 mini-försäljning flaggas, säger flera rapporter – som utgör så lite som 5% av Apples totala iPhone-försäljning. Dessa rapporter spekulerar också att detta stavar slutet för den minsta iPhone. Men gör det? Aldrig. Reuters rapporterar att minisäljningen på iPhone 12 är svag jämfört med den större iPhone 12 och till och med förra årets iPhone 11, som fortfarande finns tillgänglig. Det citerar till och med en JP Morgan-analytiker som tror att Apple snart kan stoppa produktionen. Men denna spekulation ignorerar tre saker. En, iPhone 12 mini kan vara en sovhit. Två, inte alla iPhones kan vara den mest sålda modellen. Och tre, iPhone mini är bara fantastisk. ”Jag älskar min mycket,” apputvecklare Adam Smaka berättade Lifewire via direktmeddelande. ”Allvarligt. Det är så kompakt och att använda det med en hand är mycket bekvämare.”

Fantastisk mini

IPhone mini är bara fantastisk. Det är en fullt utrustad iPhone 12, med alla klockor och visselpipor, bara den är tillräckligt liten för att glida i en ficka och för att nå hela skärmen med en tumme när du använder den med en hand. Den enda nackdelen är ett lite mindre batteri, men det här är bara en nackdel jämfört med iPhones 11 och 12 – mini har en bättre batteritid än till exempel iPhone XS. Jag älskar mina och en snabb informell Twitter-undersökning säger andra ägare också.

”Jag älskar min,” svarade Cult of Mac författare Leander Kahney. ”Storleken är fantastisk, och den är inte förlamad eller äventyrad. Bytt från Pro Max, som nu känns löjligt stort och klumpigt.” iPhone-köpare har i flera år velat ha en mindre iPhone, något som liknar den fickbara, platta iPhone 5 än iPhone 6, vilket startade Apples stora telefontrend. Och i själva verket var iPhone 6 en fenomenal hit och sålde snabbare än någon iPhone innan den, och är fortfarande den bästsäljande iPhone genom tiderna. Vid den tiden trodde man att detta berodde på en uppdämd efterfrågan på en iPhone med större skärm. Och ändå kvarstod efterfrågan på en mindre telefon. När Apple släppte iPhone SE 2016, som var ett iPhone 5S-skal med interner i de större 6S, överraskade efterfrågad efterfrågan även Apple. Detta berodde troligen delvis på det låga startpriset på 399 $. Men om du frågar dig kommer du att upptäcka att många köpte SE eftersom det var så litet. De ville ha en telefon som de enkelt kunde ha i en ficka för när de behövde den, inte en av de enorma mobiltelefonerna i phabletstorlek. Efter den första SE skapade Apple inte ytterligare en liten iPhone. Fram till iPhone 12 mini.

Varför säljer inte iPhone 12 mini bättre?

Det finns några möjligheter. Apple tillhandahåller inte fördelningar per modell av sin iPhone-försäljning, men vissa analytiker rapporterar att den bästsäljande iPhone just nu fortfarande är iPhone iPhone 11. Sedan finns det den billiga iPhone SE (den nuvarande modellen).

En iPhone mini i lådan.

En annan möjlighet är att iPhone-tidiga användare, de som köper den senaste modellen varje november, också tenderar att gynna de högsta specifikationerna. I Apples senaste inkomstsamtal sa Apples finansdirektör, Luca Maestri, att modellerna iPhone 12 Pro och Pro Max sålde mycket bra. Så bra, det fanns leveransbegränsningar ”särskilt på Pro och Pro Max.” Dessa tidiga användare kan förvränga försäljningsnumren under första kvartalet, medan de vanliga köpare, människor som bara går in i en butik när de behöver en ny telefon, kommer att bli fler senare i produktcykeln. En annan faktor är 5G. Under samma konferenssamtal sade VD Tim Cook att försäljningen i Kina har varit enorm tack vare den upptagna efterfrågan på 5G, som finns mycket mer tillgänglig där. Och i Asien har den historiska preferensen varit för större telefoner. Ju större desto bättre. Så tillsammans är det ingen överraskning att minis försäljningsfördröjning jämfört med andra modeller.

Spelar det någon roll?

Det enda skälet till att Apple skulle överge ministorleken är om försäljningen var så dålig att den inte längre var värt att göra. Inte alla iPhones kan vara den bästsäljande iPhone. ”iPhone-köpare har i flera år velat ha en mindre iPhone, något som liknar den fickbara, platta iPhone 5 …” En modell kommer alltid att vara den säljande. Det kan vara iPhone mini, men så länge den säljer tillräckligt för att göra det värt besväret med att göra det är det bara en del av ett sortiment. En sak är säker. Om Apple inte dummar mini, kommer många fans att bli mycket besvikna.