Skip to content

Varför ljud är nästa stora sak i sociala medier

18 de juni de 2021
Live Audio Rooms Rooms Discovery Stars Fundraising side by side UPDATED FOR NRP ff17579587ca422f8fbbf2f432144890

Viktiga takeaways

  • Sociala medieplattformar utvecklar nya ljudverktyg efter klubbhusets popularitet.
  • Twitter och Facebook planerar att snart lansera sina egna ljudchattrum.
  • Experter säger att ljud är populärt eftersom det ger en paus från Zoom-trötthet.

Sociala medieplattformar är övertygade om att deras användare vill ha fler ljudfunktioner, men de dagar är borta när det innebär att man tar upp telefonen och håller en konversation igång. Den bara inbjudna iPhone-appen Clubhouse har fortsatt sin regeringstid som det coola barnet i stan och inspirerat veteranappar som Facebook och Twitter att starta sina egna ljudbaserade chattrum. Under tiden planerar Facebook också att lansera ett nytt verktyg för att skapa ljudklipp och lyssna på podcaster i appen. ”Andra plattformar måste utforska nya trender för att behålla användare,” berättade Pamela Rutledge, chef för Media Psychology Research Center, till Lifewire i ett mejl. ”Människor är inte varumärkeslojala, de upplever lojala.”

Facebook och Twitters egna ljudchattar

Klubbhusets gränssnitt separerar ljudchattar i rum där moderatorer kontrollerar organisationen och kan bjuda in lyssnare ”på scenen” om de vill tala. På samma sätt väljer många att bara luta sig tillbaka och lyssna utan att känna någon press att bidra. ”Andra plattformar måste utforska nya trender för att behålla användarna.” Framgången med denna installation har fått andra sociala medieplattformar att skapa sina egna ljudchattrum. Facebook säger att det testar en funktion i Facebook och Messenger som heter Live Audio Rooms, som den förväntar sig att lanseras till sommaren. Dessa skulle göra det möjligt för vänner och grupper att skapa ljudbaserade chattar centrerade om olika ämnen. Twitter testar också ett verktyg för offentliga, levande ljudkonversationer som kallas Platser som skulle kunna starta så tidigt som denna månad. Värdar skapar varje utrymme, så att upp till 11 personer kan prata i taget, enligt funktionens informationssida.

Detta bygger på framgången för andra appar som har förnyat hur vi samlas för att prata med varandra, så att främlingar och vänner kan ha mer flytande konversationer genom olika kombinationer av ljud, video och text. ”Ljudchattar som Discord och House Party ger ett sätt att inte bara se ett statiskt foto och läsa en bildtext, utan att kunna interagera live och ha ett semi-privat utrymme att umgås (och vara mer diskret) utanför det mer offentliga flöden från andra sociala mediasidor (t.ex. Instagram), berättade Linda Charmaraman, chef för forskningslaboratoriet Youth, Media & Wellbeing vid Wellesley College, Lifewire i ett e-postmeddelande.

Kom ut av nyfikenhet, stanna för influenserna

En del av klubbhusets popularitet beror på kändisar som Kevin Hart och Elon Musk som använder appen för att vara värd för uppriktiga samtal. På samma sätt säger Facebook att de kommer att bjuda in offentliga personer som Seattle Seahawks quarterback Russell Wilson att använda sina Live Audio-rum för att chatta med andra kändisar, influenser och fans. Facebook säger också att det arbetar med ett ”litet antal skapare” för att utveckla en ny funktion som kallas Soundbites, inklusive funktionshindrade livsstilsinfluencer Lolo Spencer. Det står att detta så kallade ”nya sociala ljudformat” med korta ljudklipp gör det möjligt för människor att spela in skämt, dikter och andra anekdoter att dela.

En del av klubbhusets överklagande är att det ger ett forum för influencers att delta i konversationer med alla andra som kan vara intresserade av ett ämne, som att bygga passiva inkomster eller fotografering. Denna nyfikenhet leder till serendipity, eller en känsla av att vi kan hitta någon intressant eller välkänd, säger Rutledge. ”Klubbhuset är som en gigantisk spelautomat”, sa Rutledge och talade om sin uppmaning att upptäcka intressanta människor. ”Som kasinon vet är det mest effektiva sättet att ändra beteenden oförutsägbara belöningar. Man vet aldrig vem du hittar, men berömda tidiga användare skapade vissa förväntningar, eller åtminstone ambitioner, att du kommer att stöta på inflytelserika människor. Så, bättre dyker upp för att ta reda på det. ”

Vi konsumerar mer ljud online

Klubbhusets popularitet är en faktor som inspirerar andra sociala medieplattformar att investera i nya ljudverktyg, men siffror pekar också på att människor konsumerar mer online-ljud i allmänhet. Enligt en Edison Research-studie som släpptes i mars lyssnar nu rekord 62% av den amerikanska befolkningen i åldern 12 år och äldre online-ljud varje vecka. Studien visade också att podcast-lyssnande och smart högtalaranvändning också ökar. ”På Facebook har vi sett den fortsatta ökningen av ljud på våra plattformar, från ljudsamtal till ljudmeddelanden på WhatsApp och Messenger,” sa plattformen för sociala medier i ett pressmeddelande den 19 april. Förutom sina nya ljudformat kommer Facebook också att inkludera möjligheten att lyssna på podcasts direkt i appen.

Kommer ljudfunktionerna att hålla fast?

Så kommer dessa nya ljudchattar att vara populära bland konsumenterna eftersom de blir mindre exklusiva och tillgängliga på fler plattformar? Tiden kommer att visa, men ljud har en viktig fördel – det kan avnjutas utan att titta på en skärm. ”När vi blir mer upptagen blir tiden en värdefull resurs”, skrev serieentreprenören Gary Vaynerchuk i ett blogginlägg om Clubhouse popularitet. ”Därför, när du tittar på en video, tar det aktivt din tid. Ljud är under tiden otroligt passivt.” ”Människor är inte varumärkeslojala, de upplever lojala.” Med tanke på ökningen av zoomutmattning från de till synes oändliga videochatterna som orsakats av pandemin kan skärmavbrottet som ljudet ger oss vara en tillgång. Ljudbaserade chattar är en trevlig mellanväg mellan opersonliga, textbaserade chattrum och videosamtal som kan ge oss den invasiva känslan av att alltid vara under ett mikroskop. ”Som att zooma med kameran avstängd behöver du inte borsta håret eller byta ut dina PJ-filer, men du får fortfarande den emotionella fördelen med röst, som överför känslor där texten inte gör det”, säger Rutledge. ”Faktiskt, utan att videon distraheras hör du mycket mer i rösten, vilket skapar en känsla av intimitet och anslutning.”