Skip to content

Varför Netflix moderniserade mobilt ljud

22 de juni de 2021
cardmapr RQ8zOzo x k unsplash 61ee559b606d46bfaa021c14232822d0

Viktiga takeaways

  • Netflix har lagt till ”studiokvalitet” -ljud till sin Android-app.
  • Filmer och TV-program blir lättare att höra i bullriga miljöer.
  • Mobilströmning blir den mest radikala nya tekniken.

Med filmer är bra video trevligt, men bra ljud är viktigt. Blocky video med tydligt ljud kan ses, men orörd HD-video med glatt, dämpat tal är omöjligt att bära. Netflix har just uppgraderat ljudet i sin Android-app till ”studiokvalitet”, med justeringar till ljudkodeken som gör det lättare att höra i bullriga miljöer och hindrar att det går dåligt när din mobilanslutning vacklar. Med detta i åtanke, vilken typ av ljudupplevelse får vi från andra streamingtjänster? ”Dolby Atmos är en otrolig codec. Netflix har en del innehåll, men du måste vara på en Ultra HD-plan och leta efter den. Det är också enhetsberoende,” berättade Samuel Cordery, expert för samarbetesteknik, till Lifewire via Twitter. ”Disney + har något Atmos-innehåll som Amazon Prime och Apple TV, men du måste kolla bibliotek och leta efter logotypen.”

Letter Soup

Netflix Android-uppdateringen lägger till ”Utökad HE-AAC med MPEG-D DRC (xHE-AAC).” Detta verkar helt syfta till att förbättra den mobila ljudupplevelsen genom att ”förbättra förståelsen i bullriga miljöer” och anpassa sig till variabla mobilanslutningar. Detta kommer, säger Netflix, vara en ”ljudglädje för medlemmar som strömmar på dessa enheter.” En anmärkningsvärd del av denna nya codec är ljudstyrningshantering, vilket gör det lättare att lyssna. Till exempel kommer actionfilmdialogen att göras högre, så att du inte behöver vrida volymen för att höra den. Explosionernas volymnivå kommer då närmare dialogen.

Det är en form av ljudkomprimering, bara (förhoppningsvis) gjort på ett sätt som inte låter artificiellt eller låter tysta bakgrundsljud gradvis krypa upp till ett brus, som du kan uppleva i dåligt rippade filmer. ”I stället för att försöka slåss om kvaliteten på deras ljud skräddarsyr Apple och Netflix det för att passa bättre med mobilen.” I ett utmärkt tekniskt blogginlägg säger Netflix-ljudingenjörerna Phill Williams och Vijay Gondi att detta till och med kan göra dialogen hörbar över smartphonehögtalare i bullriga miljöer. Så de barn som tittar på filmer på morgonpendeln på tunnelbanan håller på att bli ännu mer irriterande.

Övrig

Musikströmningstjänster uppskattar ofta deras ljudkvalitet, och Tidal baserar till och med hela anledningen till att vara på högkvalitativ streaming. TV- och filmströmningstjänster kan göra krångel när de uppgraderar till något som 4K-video, men på ljud förblir de tysta. Förra året undersökte Yamahas Ted Goslin ljud- och videokvaliteten hos olika streamingtjänster och, om inget annat, fann hur snabbt detta segment rör sig. Tillbaka i februari 2020 erbjöds 5.1-kanals surround av alla fyra av Goslins testade tjänster: Netflix, Hulu, Amazon och HBO. Av dessa använde Amazon och Netflix Dolby Atmos-surroundljud, medan Hulu och HBO använde Dolby Digital Plus-ljudkomprimeringsschemat.

Någon som tittar på filmer på en smartphone på en flygplats medan han bär hörlurar.

Det blir ännu mer förvirrande. Dolby Atmos är en surroundljudteknik som kan placera ljud i 3D-utrymme genom att lägga höjd till riktningskanalerna i vanligt surroundljud. Du hittar den på biografer och i hemmabioapparater, men hemversionen är inte densamma. Det är avskalat, trots att det delar samma namn. Tack och lov gör företag som Netflix och Apple saker lättare att förstå.

Speciellt ljud

Netflix meddelade just att det nu har mer än 200 miljoner abonnenter. 2020 var ett bra år för videostreaming tack vare hemma-pandemin. Men det skjuter fortfarande hårt in i mobilen. Detta nya ljudformat är ett mobilfokuserat drag. Ett annat är tillägget av billigare, endast mobila planer i Afrika. Under tiden handlar Apple om mobil. Dess ljudteknik gäller nästan helt för sina mobila enheter, och eftersom det gör hårdvaran och mjukvaran för dem alla kan de integreras i en ibland uppseendeväckande grad. Rumsljud är ett sådant trick och ett som kommer att vara svårt för någon annan att följa. Rumsljud förbättrar inte ljudkvaliteten för filmer och TV-program. Vad det gör är att låta som att ljudet kommer från din iPhone eller iPad, även när du rör dig.

Fyra vänner som tittar på en film på en smartphone som utomhus sitter på konkret trappa.

Tänk dig att titta på en film på en TV. När du vrider huvudet åt vänster träffar nu ljudet från TV-högtalaren ditt högra öra, för TV: n är nu till höger om ditt huvud. Gör samma sak med hörlurar och ljudet rör sig med hörlurarna. Men inte med rumsligt ljud. Oavsett var du rör dig i rummet verkar ljudet komma från iPhone eller iPad. Det här tricket sträcker sig också till något ganska uppslukande surroundljud. Så snarare än att försöka slåss om kvaliteten på deras ljud skräddarsyr Apple och Netflix det för att passa bättre med mobilen. Som det passar karaktärerna i dessa företag är Netflix erbjudande praktiskt och pragmatiskt, medan Apples är bländande och ganska coolt. Dessutom löste det redan problemet med bullrigt bakgrundsljud med sin $ 250 brusreducerande AirPods Pro. I vilket fall som helst blir mobilströmning ganska bra.