Skip to content

Varför ska du inte ge upp din hårddisk ännu

23 de juni de 2021
patrick lindenberg 1iVKwElWrPA unsplash 4dac01aed62a48deb48961d8007e4968

Viktiga takeaways

  • BackBlaze har publicerat sin årliga pålitlighetstudie på hårddisken.
  • HDD är mer pålitliga än någonsin.
  • SSD-enheter är snabbare och tyst, men för långvarig lagring vinner hårddiskar fortfarande på priset.

Hårddiskar (hårddiskar), vad är de bra för? Absolut allt – utom hastighet. BackBlaze-hårddiskstatistiken för 2020 har publicerats och de visar oss exakt vilka modeller som är mest pålitliga vid tung användning. Men varför skulle du använda en långsam, snurrande hårddisk idag, när snabbare, mindre solid state-enheter (SSD) är normen? ”Även om hårddiskar kan verka som gammal teknik, har de fortfarande en fast position i vårt dagliga liv”, berättade Gregory Maksiuk, programvaruutvecklare på CleanMyMac X. Lifewire via direktmeddelande. ”Solid state-enheter är överlägsna när det gäller hastighet, strömförbrukning, storlek och hållbarhet. Å andra sidan är de mycket dyrare när det gäller kostnad per bit jämfört med sina föregångare.”

Stresstester

BackBlaze är ett online backup-företag. Den har mer än 160 000 hårddiskar i bruk, så den vet en sak eller två om vilka som fungerar bäst, vilka som är mest pålitliga och vilka som dör snabbast. Varje år publicerar BackBlaze tillförlitlighetsresultaten för dessa snurrplattor, och de är generellt en intressant läsning.

Men om du köper en hårddisk bör du förmodligen ta en titt på tabellerna för att hitta den bästa modellen för dig. BackBlaze sprider sin användning mellan tillverkare och modeller, vilket också sprider riskerna. Det betyder också att den har en stor pool av märken och modeller för att hämta sina data från.

En hårddisk halverad.

Vi kommer inte att gå in i statistiken i detalj, men den allmänna takeawayen är att hårddiskar var mer tillförlitliga 2020 än de två åren innan. Den årliga misslyckandegraden för 2020 var 50% läs, jämfört med 2019. Denna förbättring sågs både i nyligen tillagda enheter och i äldre enheter som fortfarande används. Så, om du inte behöver några specifika SSD-funktioner, är det faktiskt en bra tid att köpa in den här ”gamla” tekniken.

Kapacitet och pris

Det finns två skäl till att du kanske vill köpa hårddiskar 2021. Kapacitet och pris. Hårddiskar är fortfarande mycket billigare per gigabyte än SSD-enheter. Och om du köper dessa hårddiskar råa, utan ett snyggt USB 3.0-hölje och strömförsörjning, är de ännu billigare.

Till exempel visar en snabb titt på Amazon att du kan hämta en 1 TB SSD för drygt $ 100. Det är den interna typen, inte den bärbara typen med en USB-kontakt. Som jämförelse kan en 4 TB hårddisk fås för $ 60- $ 70. Och om du går bort från Amazon kan du få dem ännu billigare. ”Solid state-enheter är överlägsna när det gäller hastighet, strömförbrukning, storlek och hållbarhet.

Å andra sidan är de mycket dyrare …” Det är den låga änden. Om du vill ha en stor enhet, lycka till. En 8 TB intern SSD från Sabrent kostar dig $ 1500. En 8TB hårddisk kan fås för så lite som $ 200 eller mindre om du bara använder den för arkivändamål. Problemet med hårddiskar är att de är långsamma och bullriga. Det finns snurrande skivor inuti, och deras motorer skapar buller.

Och eftersom läs- / skrivhuvudena fysiskt måste flytta till rätt plats på skivan, vänta med att sluta vackla, de är långsamma. Tänk på en vinylskivspelare, bara långt snabbare, och med armen som hoppar överallt, och du har den allmänna idén. Tricket är alltså att använda både hårddiskar och SSD-enheter och sätta var och en i arbete där den utmärker sig. ”Hemma kan vi hitta hårddiskar för att ha sin rätta plats som en foto-, video- eller fillagringsenhet på en lokal maskin, där hastighet och hållbarhet inte är lika viktigt som lägre pris och möjlighet att lagra upp till 18 TB data per disk , säger Maksiuk.

Så, för säkerhetskopior eller för allt som inte kräver hastighet, använd en hårddisk. Och för den allra snabbaste prestandan, eller tyst drift, använd en solid state-disk. ”Jag skulle säga att hårddiskar är bra för allt du inte kommer åt hela tiden. Saker som foton eller videor,” programvaruutvecklare Agneev Mukherjee berättade Lifewire via Twitter. ”SSD är överdriven för nästan allt annat än startdisk / videoredigering.”