Skip to content

Varför Smartphone-batterier fortfarande suger

29 de juni de 2021
GettyImages 941237708 b750142109104ef685bdfb5f6a8110f8

Viktiga takeaways

  • Medan smartphones har kommit långt under de senaste 13 åren, erbjuder de flesta fortfarande bara en dags batteritid utan omfattande användning.
  • Experter säger att batterier som är större än det nuvarande genomsnittet kan leda till tjockare telefoner och skär till andra platser på enheten.
  • Experter säger att bättre programvarueffektivitet kan vara nyckeln till att göra batterier bättre i framtiden.

Trots de tekniska framstegen som gjorts under de senaste åren räcker de flesta smarttelefonbatterier knappt en dag, något som experter säger inte kommer att bli bättre när som helst snart. Batteriet är en viktig del av din smartphone, och även om många enheter har högre effektkapacitet – som den nya Moto G20 och dess 5000 mAh-batteri – kan det ofta vara en kamp att få telefonens batteri att hålla en hel dag utan att ladda det. Medan smartphones har blivit effektivare de senaste åren har tekniken som används för att skapa batterier inte utvecklats lika mycket, vilket gör det svårare för användarna att få längre batteritid. ”Batteritekniken har verkligen inte följt med smartphones”, säger Rex Freiberger, en smartenhetsexpert och VD för Gadget Review, till Lifewire i ett e-postmeddelande. ”Medan våra smartphones blir mindre och mindre på grund av de marker som krävs för att förse dem med processorkraft, har mindre batterier bara ingen juice för att hålla jämna steg.”

Av design

Att förbättra kraften som en smartphone använder är en balanseringsåtgärd för att effektivisera telefonens programvara, samtidigt som det erbjuder ett batteri med tillräckligt stor kapacitet för att hålla enheten igång under längre perioder. Även om det skulle vara enkelt att helt enkelt kasta ett 5.000 mAh batteri i varje ny smartphone, skulle många användare förmodligen inte gilla designförändringarna det kan medföra. ”Storleken på batteriet i en smartphone beror nästan helt på smartphone-designen”, säger Radu Vrabie, grundare av Powerbank Expert, till Lifewire i ett e-postmeddelande. ”Smartphone-designers måste kämpa med användarinställningarna. Som det nu ser ut, vill folk ha smala, fickmonterade smartphones. Ett stort batteri skulle driva telefonens tjocklek till nya områden.”

Demonterad mobiltelefon. Intern organisation. Närbild, ovanifrån.

Enligt Vrabie borde de flesta moderna smarttelefondesignerna ge tillräckligt med utrymme för ett 4000 mAh batteri. Det låter kanske ganska stort, men när du bryter ner hur batteriet används, tenderar den specifika storleken att bara ge en dag eller mindre laddning innan du behöver ansluta den. Eftersom många användare vill ha en tunnare telefon som passar bra i deras fickor måste tillverkarna arbeta för att passa i ett kapabelt batteri, samtidigt som de lämnar tillräckligt med utrymme för den andra interna elektroniken. Det är en osäker balans, säger Freiberger, och en som inte riktigt har behärskats än.

Förlänger avgiften

Medan högre batterikapacitet skulle vara bra är den totala kapaciteten inte det enda som avgör hur länge batteriet räcker. Hur du använder din telefon gör också. Batterikapaciteten mäts baserat på milliampere-timmen, vilket i huvudsak är hur mycket ström det kan leverera inom en timme. Så en telefon med ett betyg på 3000 mAh kan leverera upp till 3000 milli-ampere under en timme. Uppenbarligen använder din telefon inte så mycket ström på en timme, så att kapaciteten varar mycket längre. Den faktiska kostnad som din telefon behöver varje timme baseras på vad du gör på den.

”Det finns många saker som verkar mot telefonbatterier”, förklarade Freiberger. ”Bortsett från det faktum att de flesta bara inte är så kraftfulla, kör majoriteten av smartphones bakgrundsappar och -processer hela dagen. Meddelanden som slår på skärmen sapar också en hel del kraft från ditt batteri för att göra det. Och det räknas inte ens appar som behöver uppdateras ständigt. ” Om du verkligen vill få ut mer av ditt batteri kan du försöka stänga applikationer när du är klar med att använda dem. Du kan också inaktivera funktioner som plats, Wi-Fi och Bluetooth när de inte används. Detta kommer effektivt att sänka mängden ström som din telefon behöver, så att du kan ta ut mer från varje laddning. Medan större batterier låter som en bra lösning på de nuvarande strömproblemen för smarttelefonanvändare, är det osannolikt att de designförändringar som behövs för att tillgodose dem kommer att ske snart. Bra att vi är vana vid att ladda våra telefoner varje natt.