Skip to content

Varför Stadia behöver mer än gratis demo

4 de juli de 2021
Stadia ce8597e96bb549eeb10d301678132e0b

Viktiga takeaways

  • Google introducerar demonstrationer i begränsad tid till Stadia i ett försök att dra in nya användare.
  • Medan demos tillåter användare att prova ett spel måste du fortfarande betala hela priset för att köpa det.
  • Google behöver mer tillförlitliga servrar med mindre fördröjning om de verkligen vill växa.

Den senaste uppdateringen för Google Stadia ger en serie gratis demonstrationer i begränsad tid för spelare att prova. Även om demos kan låta som en bra idé, anser experter i slutändan att Google måste göra mer om de vill att Stadia ska trivas och växa. Google Stadia kom ut i slutet av 2019 och förde Googles molnspelsystem till hem runt om i världen. Sedan lanseringen har Stadia kämpat för att få fotfäste i spelströmmingsvärlden. Det senaste steget från företaget kanske fortfarande inte räcker för att locka användare, eftersom gratis demos inte egentligen är vad tjänsten behöver. ”Det största problemet med Stadia är latens- och anslutningsproblem”, berättade Rex Freiberger, VD för Gadget Review i ett e-postmeddelande.

Mer än en front

Freiberger är inte den enda som känns som att Googles molntjänst är en laggy röra heller. I själva verket, tillbaka i november 2019, när Stadia slog igång, sajter som Washington Post varnade användare att rensa bort tills Google hade ordnat problemen. Även om bekymmerna om Stadias anslutning är viktiga finns det andra problem som har plågat tjänsten sedan den släpptes, som ett begränsat spelbibliotek. Efter de senaste tillkännagivandena om några nya spel som kommer till Stadia, tog långvariga användare som KingKeeton97 till Twitter för att visa upp sin besvikelse i Stadias spelutbud, till och med andra gissa företagets marknadsföringsval. Andra som Twitter-användaren ioneBear verkar vara nöjda med det nuvarande läget för Stadias erbjudanden, som svarade med ”Jag är en mycket nöjd kund”, i en tweet till Stadia Twitter-kontot.

Jacob Smith, en frilansande rese- och edtech-bloggare, tycker att demos är ett bra sätt att prova innan han köper. ”Demonna verkar vara ett bra alternativ för mig eftersom de tillåter mig att se värdet av ett spel innan jag spenderar mina pengar på det,” sa han i ett mejl. Till skillnad från andra streamingtjänster där ute kostar Google Stadia ingenting att använda på sin grundnivå. Du måste köpa de spel du vill spela, och många av dem kommer till samma pris som de skulle göra på andra konsoler. Eftersom du måste betala fullt pris för de flesta titlar är det viktigt att veta om ett spel spelar bra på din anslutning. Inmatningsfördröjning är ett stort problem med molnspel och det är inte ovanligt att se fördröjningstester dyka upp på webbplatser som Reddit, där användare kan se hur spelet reagerar på grundläggande kommandainmatningar från styrenheter, tangentbord eller möss. Ändå såldes Smith. ”Jag är i stort sett symbolen för molnspelets målgrupp”, sa han. ”Den sista dedikerade spelmaskinen jag köpte var den ursprungliga Xbox, men jag tycker fortfarande mycket om att spela.”

Lost in the Cloud

Medan vissa, som Gadget ReviewFreiberger, tror att Stadias kamp beror på tjänstens infrastruktur, många av tjänstens användare tycker att den totala bristen på spel är den verkliga anledningen till de misstag som har drabbat Googles molnspelutvidgning de senaste månaderna. Google arbetar aktivt med att fylla i hålen som för närvarande upptar spelbiblioteket, med många nya spel som Cyberpunk 2077 kommer att anlända till Stadia i år. Trots de kommande utgåvorna kommer en stabil spelupplevelse att vara nyckeln till att få ut det mesta av molnspel. ”Om du erbjuder en streamingtjänst för spel finns det ingen ursäkt för att ha fördröjning. Dina servrar måste vara solida”, skrev Freiberger. ”Om den huvudsakliga försäljningsstället för din plattform (strömmande spel) faktiskt inte är tillgängligt för de allra flesta är din tjänst död i vattnet.” För Stadia har nätverkssäkerheten visat sig vara ett problem sedan tjänsten lanserades, och med andra spelströmmingsalternativ på väg upp, kommer Google att hamna längre ner i listan om det inte gör något för att förbättra fördröjningen och anslutningen problem som plågar systemet. Med det nuvarande läget för grundläggande bredbandsaccesshastigheter som försämras baserat på rapporter från BroadbandNow behöver Google Stadia en bra kärninfrastruktur för att hålla saker och ting smidiga. Fiber finns inte överallt och det innebär att stöd för mer grundläggande internethastigheter kommer att bli en stor funktion som Stadia behöver arbeta med. Det spelar ingen roll om streamingtjänsten har det bästa spelbiblioteket i världen om servrarna inte kan leverera en smidig spelupplevelse till sina användare. Detta är vad som kommer att göra eller bryta en tjänst som Stadia: ingen fördröjning och ett gediget bibliotek med spel att spela på den. Allt annat – gratis demos eller inte – ser bara ut som rök och speglar.