Skip to content

Varför TikToks affär för licensierade musikfrågor

22 de juni de 2021
GettyImages 953615418 71fef07f25e04a058824f086da1b1669

Viktiga takeaways

  • TikToks nya avtal med Universal Music Group ger användarna tillgång till fler låtar utan att behöva oroa sig för upphovsrättsmeddelanden.
  • TikTok har nu avtal med tre stora musiketiketter.
  • Experter säger att detta är ett bra drag för användare, vilket ger både TikTokers och artister fler alternativ.

Ta din telefon och gör dig redo att spela ut mer av din favoritmusik tack vare en ny affär mellan TikTok och Universal Music Group. TikTok utökar mängden musik som är tillgänglig för sina användare enligt detta avtal, vilket enligt sociala medier-appen kommer att hjälpa innehållsskapare att använda licensierad musik och till och med kan leda till mer ”ambitiösa experiment, innovation och samarbete” i framtiden. Det är ett smart drag för både TikTok och UMG, även om experter säger att innehållsskapare är de verkliga vinnarna. ”Det här är en bra sak för TikTok-användare”, säger Adam Chase, vd för Music Minds Lifewire i ett e-postmeddelande. ”Den här affären låter användare använda UMG-låtar utan begränsning. Tidigare fanns det hårda kepsar på hur länge du faktiskt kunde använda [copyrighted music], och du kan fortfarande sitta fast med ett meddelande om upphovsrätt trots att du förblir inom tidsgränsen. ”

Diagram Toppers

Anledningen till att avtal som detta händer beror på hur stor inverkan videodelningsappen har på musikindustrin. I juni 2019, Ringer talade med Sueco the Child, en rappare som tillbringade flera år på att försöka bryta ut och bli viral så att han kunde förvandla sin kärlek till musik och hiphop till en karriär. Bara två månader tidigare hade Suecos liv förändrats för alltid när han såg hur snabbt rapparen Lil Nas X hoppade till toppen av hitlistorna med sin sång ”Old Town Road”, som hittade en publik i appen genom olika utmaningar och danser av populära TikTokers.

Enligt Ringer, detta var det ögonblick som glödlampan slocknade och Sueco nådde ut till en vän – som vid den tiden hade hundratusentals följare på TikTok – och bad honom att inkludera sin sång ”Fast” i en av hans videor. Resultatet var över 3,2 miljoner TikTok-videor med låten och mer än 16 miljoner spelningar av låten på Spotify.

Sueco är inte den enda artisten som har sett framgång tack vare TikToks videor som kan delas. Andra som Benee har också sett deras låtar sprängas, med ”Supalonely” som visas i videor från populära TikTokers som Charli D’Amelio. Därifrån fortsatte sakerna att skjuta i höjden och låten slutade 2020 som nr 88 på Billboards Hot 100. TikTok har över 689 miljoner aktiva användare per månad över hela världen, enligt DataReportal. Att se framgångarna för dessa artister drivs framåt av plattformen och dess innehållsskapare är exakt varför den här typen av erbjudanden är så viktiga.

Smarta rörelser

TikTok har byggt en unik position med sin massiva publik som snabbt kan popularisera musik. Appen för sociala medier baserad på att dela korta videor undertecknade också ett avtal med Sony Music Entertainment i november 2020, vilket innebär att den här affären med UMG bara är den senaste indikatorn för hur viktig TikTok har blivit för musikindustrin. TikToks överenskommelse med dessa etiketter hjälper innehållsskapare att undvika de fallgropar som har drabbat andra på webbplatser som YouTube och Twitch, där användare av de senare har drabbats av upphovsrättsmeddelanden från år gamla klipp. ”Det här är bra för TikTok-användare.

Den här affären låter användare använda UMG-låtar utan begränsning.” ”Jag tror att alla dessa webbplatser går igenom ett stadium där de kan komma undan med mer än sina föregångare,” berättade Sekou Campbell, en partner i Culhane Meadows, en advokatbyrå, i Philadelphia. Lifewire i ett e-postmeddelande. ”Men så småningom, när de stora rättighetsägarna noterar det, kommer de ofta med mycket liknande strukturer för att säkerställa att rättighetsinnehavarna får rätt kompensation och har lämplig kontroll över sitt arbete.” I TikToks fall går dock coimpany före frågan och arbetar för att säkerställa att dess användare – och artisterna vars musik används – får allt de behöver för att lyckas.