Skip to content

Vilken är den bästa upplösningen för att skriva ut foton?

11 de augusti de 2021
PsPrintSettings 56a458883df78cf77281ee43

Det är lätt att bli förvirrad om antalet pixlar du behöver i en bild. Men när du bestämmer dig beror allt på hur du kommer att använda fotot och måtten på utskriften. Här är ett praktiskt diagram för att avgöra hur många pixlar du behöver för att skriva ut foton i standardstorlek på en bläckstråleskrivare eller via en online-utskriftstjänst. Det är viktigt att förstå termer relaterade till bildstorlek och upplösning:

  • Pixlar per tum (PPI): Ett mått på bildupplösning som definierar i vilken storlek en bild ska skrivas ut
  • Prickar per tum (DPI): Ett mått på skrivarens upplösning som definierar hur många bläckpunkter som placeras på sidan när bilden skrivs ut
  • Megapixel (MP): En miljon pixlar, även om detta antal ofta avrundas när man beskriver digitalkamerans upplösning

Mindre än 2 MP

Lämplig endast för visning på skärmen och utskrifter i plånbok

2 MP = 1600 x 1200 pixlar

Hög kvalitet: 4 x 6 tum, 5 x 7 tum Godkänd kvalitet: 8 x 10 tum

3 MP = 2048 x 1536 pixlar

Hög kvalitet: 8 x 10 tum Godkänd kvalitet: 10 x 13 tum

4 MP = 2272 x 1704 pixlar

Hög kvalitet: 9 x 12 tum Godkänd kvalitet: 12 x 16 tum

5 MP = 2592 x 1944 pixlar

Hög kvalitet: 10 x 13 tum Godkänd kvalitet: 13 x 19 tum När du når mer än 5 megapixlar är chansen stor att du är en professionell fotograf som använder avancerad utrustning, och du bör redan ha grepp om begreppen bildstorlek och upplösning .

Megapixel galenskap

Digitalkameratillverkare skulle få alla kunder att tro att ett högre megapixelantal alltid är bättre; Men som du kan se i diagrammet ovan om du inte har en bläckstråleskrivare i stort format är allt större än 3 MP mer än de flesta någonsin kommer att behöva. Ibland kommer dock fler megapixlar till nytta. De kan ge amatörfotografer friheten att beskära mer aggressivt när de inte kan komma så nära ett motiv som de skulle vilja. Avvägningen är större filer som kräver mer utrymme i kamerans minne och mer lagringsutrymme på din dator. Kostnaden för ytterligare lagring är dock troligtvis värd, särskilt för de tillfällen då du tar det ovärderliga fotot och vill skriva ut det i ett stort format för inramning. Kom ihåg att du alltid kan använda en online-utskriftstjänst om din skrivare inte klarar utskrifter i storformat.

En sista anmärkning

Det mest kritiska att förstå är att du inte ska öka PPI-värdet för ett foto genom att öka bildstorleken och upplösningsvärdena i Photoshop eller andra bildbehandlingsappar. När du gör det ökar den slutliga filstorleken och bilddimensionerna dramatiskt, och färginformationen i de nya pixlarna är bara en ”bästa gissning” från datorns sida. Kort sagt, om en bild har en upplösning på 200 PPI eller mindre, borde den bara aldrig träffa en press.